Korak do digitalizacije RTV Cazin

Da je realizacija najavljenog projekta tekla po planu, svjedočilo je i potpisivanje ugovora u vrijednosti od 300.000 maraka sa firmom „SD sistemi“ iz Banja Luke, a koji se odnosio na nabavku i ugradnju opreme sa kojom će biti realizirana prva faza digitalizacije RTV Cazin.

Proces gašenja analogne, te uvođenje digitalne zemaljske televizije u Bosni i Hercegovini, obaveza je preuzeta od strane naše zemlje potpisivanjem međunarodnih ugovora.

U tom smjeru, direktor RTV Cazin, Kenan Alagić u par navrata iskazao je uvjerenje da će RTV Cazin uspješno odgovoriti novim tehnološkim izazovima:

Televizija je skupa ‘igračka’. Mislim da će se kroz proces digitalizacije izvršiti određeno filtriranje, pa će opstati samo oni koji ekonomski mogu podnijeti taj izazov. Ipak, vjerujem da će i RTV Cazin pratiti te trendove i da će u budućnosti postati i modernija televizija. Opredjeljenje gradskih vlasti u Cazinu je da televizija nastavi živjeti, ali i razvijati te povećavati broj uposlenih.

Kenan Alagić, 18.01.2018.

Naglašavajući da iza RTV Cazin stoji 25 godina uspješnog rada, te da je ona “od velike važnosti za život svih Cazinjana”, krajem februara mjeseca ove godine direktor Alagić najavio je početak realizacije projekta digitalizacije:

Želimo li opstati i svojim građanima dati pravovremenu informaciju iz svakog kutka našeg Grada, digitalizacija je neophodna. Digitalizacija podrazumijeva prelazak sa analognog signala na digitalno emitovanje TV signala, čime se omogućava bolji kvalitet slike i zvuka, prijem raznovrsnijih sadržaja, kao i veći broj televizijskih kanala u standardnoj SD i visokoj HD rezoluciji. Uz digitalizaciju Televizije Cazin, bit će poboljšan i radio signal, te instalirana potpuno nova oprema za proizvodnju i emitovanje radijskog programa. Projekat je ovo kojeg provodimo u suradnji sa gradskom upravom, a  već je raspisan tender za nabavku opreme.

Kenan Alagić, 20.02.2018.

Da je realizacija najavljenog projekta tekla po planu, svjedočilo je i potpisivanje ugovora u vrijednosti od 300.000 konvertibilnih maraka sa firmom „SD sistemi“ iz Banja Luke, a koji se odnosio na nabavku i ugradnju opreme s kojom će biti realizirana prva faza digitalizacije RTV Cazin.

Tom prilikom Alagić je rekao:

Ovo je za RTV Cazin historijski trenutak s obzirom da Radio Cazin traje od 1975., a naša Televizija od 1992. godine. I stoga bih se ovom prilikom zahvalio gradonačelniku i Gradskom vijeću na dugogodišnjoj podršci i ovoj zaista značajnoj investiciji. Riječ je o modernizaciji našeg medija, a u ovakvoj medijskoj koncepciji u BiH mislim da su lokalni mediji izuzetno značajni jer mnoge informacije koje se pojave na lokalnim, nažalost nikada neće doći do državnih medija. Ukratko, ovo za nas znači ogroman iskorak u produkcijskom smislu i otvara nam niz novih mogućnosti u budućem radu.

Kenan Alagić, 18.04.2018.

 

Na naš upit upućen 09.10.2018. godine o tome šta je učinjeno, i u kojoj fazi su pomenute aktivnosti koje su se u tom pravcu odvijale od aprila mjeseca do danas, direktor Alagić nam je odgovorio:

“Kada je u pitanju proces digitalizacije TV Cazin, on se nalazi u završnoj fazi. Odabrana oprema je isporučena, a jedan dio studijske opreme i montiran. Svi pripremni i gradjevinski radovi u samom objektu su završeni i slijedi finalno montiranje i testno puštanje u rad, te obuka ljudi koji će rukovati novom opremom .Otežavajuca okolnost bila je havarija na krovu glavne zgrade kao i na objektu jednog od odašiljača, ali su i ta oštecenja sanirana. U narednih nekoliko dana slijedi završno montiranje pristigle opreme i testno puštanje u rad. Značajna je i činjenica da je ovim procesom obuhvaćena nabavka i instalacija kompletno nove opreme za potrebe Radio Cazina.”

Kenan Alagić, 10.10.2018.

Istinomjer će nastaviti pratiti implementaciju projekta digitalizacije RTV Cazin.

(istinomjer.ba)

Posao parlamentarca – najbolje plaćen nerad

Opće poznato je da je jedan od najbolje plaćenih poslova u BiH posao državnog, odnosno entitetskog  parlamentarca. I...

U novu vlast HDZ BiH neće bez izmjena Izbornog zakona BiH

I posljednja izjava predsjednika HDZ-a BiH u vezi uslova za učešće te političke partije u vlasti potvrđuje da, za sada, po tom pitanju nije došlo do promjene u njegovom stavu. Samo nekoliko...Hrvatska će “voditi brigu” o imovini Bosne i Hercegovine

Ni nakon više od 20 godina nakon završetka rata država Bosna i Hercegovina nije riješila status svoje imovine koju ima u državama bivše Jugoslavije. Pouzdanih i zvaničnih procjena o imovini, odnosno...