Najave

Izmjene Zakona o radu FBiH: Vlada će uvažiti zahtjeve socijalnih partnera?

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH (PD PFBiH), na sjednici održanoj 28. jula ove godine, usvojio je Zaključak kojim se Nacrt izmjena i dopuna Zakona o radu FBiH upućuje u javnu raspravu, odnosno umjesto hitne u redovnu proceduru, zbog brojnih primjedbi, kritika opozicije te protesta sindikalaca.

Tim povodom federalni ministar rada i socijalne politike, Vesko Drljača je rekao da će Vlada FBiH podržati “sve što se dogovore poslodavci i sindikati” jer, kako je kazao, “činjenica je da nema kvalitetne i uspješne reforme ukoliko ne postoji konsenzus između sindikalaca, poslodavaca i vlade”.

Drljača je naglasio da zakon neće biti ponovo upućen u parlamentarnu proceduru dok se ne postigne dogovor svih socijalnih partnera, pogotova kada je riječ o visini minimalne plate.

Stav Vlade FBiH je da se ide sa redovnom procedurom i saglasni smo sa zahtjevima koji su izneseni od strane socijalnih partnera i da se u isto vrijeme riješi i pitanje minimalne plaće. Da nađemo jedno realno rješenje.

Vesko Drljača, 28. juli 2020.

Inače, Savez samostalnih sindikata BiH tražio je da neto plata bude 1.650 – 1.700 KM, o tome resorno ministarstvo i ministrica Jelka Miličević treba da daju mišljenje i način na koji se to može uraditi.

Shodno Zaključku PD PFBiH, Vladi Federacije BiH je naloženo da u roku od 60 dana organizuje javnu raspravu kako bi se izradio Prijedlog izmjena i dopuna ovog zakona.

Istinomjer će pratiti da li će ministar Drljača ispuniti obećanje da se u parlamentarnu proceduru neće ići sa Nacrtom izmjena i dopuna Zakona o radu dok se ne postigne dogovor socijalnih partnera o visini plata i općem kolektivnom ugovoru.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!