Izgradnja i sanacija stambenih jedinica uništenih ili oštećenih u poplavama i klizištima

U sklopu Programa za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović potpisao je ugovore sa preostalih 25 korisnika pomoći za izgradnju i sanaciju stambenih jedinica uništenih ili oštećenih u poplavama i klizištima 2014. godine. 

Cilj ovog projekta je podrška samoodrživom oporavku, a osim Zenice ovaj se program provodi na području još 43 općine i grada u Bosni i Hercegovini. U toku projekta, predviđena je izgradnja ukupno 34 nove stambene jedinice na području grada Zenice.

Projekat izgradnje i sanacije stambenih jedinica oštećenih u poplavama i klizištima 2014. godine, koji provodimo uz podršku Evropske unije i međunarodnih organizacija smatram najvažnijim od preuzimanja svog mandata. Neizmjerno me raduje što smo uspjeli obezbijediti građevinsko zemljište za osam korisnika, koji nisu bili u mogućnosti sami osigurati zemljište za izgradnju stambene jedinice.

Fuad Kasumović, 28.06.2019.

Nakon što je u junu ove godine potpisan ugovor sa 9 korisnika, proteklih dana su ugovori potpisani i sa preostalih 25 korisnika. 

Pored vlasništva koje će ugovorom biti preneseno na korisnike, isti su oslobođeni od obaveza plaćanja naknada za zemljište, naknada za izdavanje urbanističkih saglasnosti, građevinskih i upotrebnih dozvola, te troškova tehničkog prijema i drugih troškova potrebnih za upis prava vlasništva na parcelama.

I prvi puta kada smo potpisivali ugovore sa devet korisnika rekao sam da mi je ovo najdraži projekat od trenutka preuzimanja mandata Gradonačelnika. Nažalost veliki broj domaćinstava ostao je bez svojih krovova u poplavama 2014. godine. Želim iskoristiti priliku da se zahvalim Europskoj uniji i ostalim donatorima projekta.

Fuad Kasumović, 07.10.2019.

S obzirom da su ugovori za izradnju svih projektom predviđenih stambenih potpisani, Istinomjer će gradonačelniku Fuadu Kasumoviću dati ocjenu radi se na tome, uz napomenu ta ćemo nastaviti pratiti realizaciju projekta stambeno zbrinjavanje – program za oporavak od poplava.

(Istinomjer.ba)

Zvučna zaštita na A transferzali

Direkcija za puteve Kantona Sarajevo raspisala je tokom 2019. godine tender za izgradnju “aktivne zaštite od buke” na A...

Privodi se kraju realizacija preostala dva “velika infrastrukturna projekta”

Shodno ranijim najavama načelnika Općine Stari Grad Sarajevo, Ibrahima Hadžibajrića u ovoj općini se tokom 2019. godine istovremeno radilo na realizaciji četiri velika infrastrukturna...Očekuju se naredni koraci u pravcu formiranja Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Distrikta Brčko

U skladu sa najavama, u Brčkom su u maju ove godine pokrenute aktivnosti u pravcu formiranja Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj grada čija će uloga, kako se navodi, “biti efikasnije i...