Radi se na tome

Izgradnja i sanacija stambenih jedinica uništenih ili oštećenih u poplavama i klizištima

U sklopu Programa za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović potpisao je ugovore sa preostalih 25 korisnika pomoći za izgradnju i sanaciju stambenih jedinica uništenih ili oštećenih u poplavama i klizištima 2014. godine.

Cilj ovog projekta je podrška samoodrživom oporavku, a osim Zenice ovaj se program provodi na području još 43 općine i grada u Bosni i Hercegovini. U toku projekta, predviđena je izgradnja ukupno 34 nove stambene jedinice na području Zenice.

Projekat izgradnje i sanacije stambenih jedinica oštećenih u poplavama i klizištima 2014. godine, koji provodimo uz podršku Evropske unije i međunarodnih organizacija smatram najvažnijim od preuzimanja svog mandata. Neizmjerno me raduje što smo uspjeli obezbijediti građevinsko zemljište za osam korisnika, koji nisu bili u mogućnosti sami osigurati zemljište za izgradnju stambene jedinice.

Fuad Kasumović, 28. juni 2019.

Nakon što su u junu 2019. godine potpisani ugovori sa 9 korisnika, u oktobru su potpisani ugovori i sa preostalih 25 korisnika.

Pored vlasništva koje će ugovorom biti preneseno na korisnike, isti su oslobođeni od obaveza plaćanja naknada za zemljište, naknada za izdavanje urbanističkih saglasnosti, građevinskih i upotrebnih dozvola, te troškova tehničkog prijema i drugih troškova potrebnih za upis prava vlasništva na parcelama.

I prvi puta kada smo potpisivali ugovore sa devet korisnika rekao sam da mi je ovo najdraži projekat od trenutka preuzimanja mandata Gradonačelnika. Nažalost veliki broj domaćinstava ostao je bez svojih krovova u poplavama 2014. godine. Želim iskoristiti priliku da se zahvalim Europskoj uniji i ostalim donatorima projekta.

Fuad Kasumović, 07. oktobar 2019.

Početkom juna 2020. godine gradonačelnik Kasumović uručio je ključeve za osam novosagrađenih stambenih objekata odabranim korisnicima čije su kuće uništene i teško oštećene u poplavama i klizištima 2014. godine, a tom prilikom je istakao i da će još jedan dio kuća biti predat korisnicima u narednih 20 dana.

Sretan sam što će nakon punih šest godina od prirodne nesreće ove porodice ponovo imati vlastiti dom i da je došao kraj njihovoj agoniji. Ranije sam rekao da mi je ovo jedan od dražih projekata obzirom da je problem nastao davno prije moga dolaska na mjesto gradonačelnika i da smo ga uspjeli realizovati uz podršku ASB-a, UNDP-a i naravno prijatelja iz Europske unije.

Fuad Kasumović, 03. juni 2020.

S obzirom na činjenicu da su ključevi za osam stambenih objekata predati korisnicima, te da se u narednih 20 dana očekuje primopredaja još nekoliko stambenih objekata korisnicima, Istinomjer će gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću dati ocjenu radi se na tome, uz napomenu ta ćemo nastaviti pratiti realizaciju ovog projekta.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!