Najave

Implementacija plana restrukturiranja javnih preduzeća u RS počinje do kraja godine?

Tokom sjednice Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), održane 5. oktobra 2021. godine, ministrica finansija ovog entiteta Zora Vidović najavila je nastavak reorganizacije javnih preduzeća s ciljem poboljšanja poslovnih rezultata i ostvarivanja dobiti.

Foto: Anadolija

Kako je najavila, realizacija plana reorganizacije javnih preduzeća trebala bi početi do kraja godine, a u cijeli proces, istakla je, uključeni su i eksperti iz Svjetske banke i MMF-a.

Mislim da je na dobrom putu restruktuiranje Željeznica, isto tako i restrukturiranje Elektroprivrede, koje će zasigurno donijeti vrlo pozitivne efekte u narednom periodu. Mi smo donijeli odluku na Vladi da se u okviru Kabineta predsjednika Vlade formira jedna radna grupa stručnjaka, gdje će toj radnoj grupi pomagati i eksperti iz Svjetske banke i MMF-a. Prihvatili smo tu tehničku podršku, koji su već napravili detaljan plan i mislim da će taj plan, koji je usvojen prije možda mjesec dana na Vladi, njegova implementacija će krenuti već do kraja ove godine, a naravno i u narednom periodu, jer do kraja godine imamo vrlo značajan broj sastanaka sa MMF-om i sa tom radnom grupom gdje će se, rizici su već definisani, stanje snimljeno, gdje će se krenuti, da kažem, u reorganizaciju drugih javnih preduzeća i, naravno, ići ka tome da rezultati poslovanja ovih javnih preduzeća u narednom periodu budu mnogo bolji.

Zora Vidović, 5.10.2021.

Podsjećamo, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić krajem marta 2021. godine najavio je restrukturiranje kompanije Željeznice RS a.d. Doboj u holding preduzeće do maja, i to nakon što je Vlada RS na 113. sjednici, 18. marta 2021. godine, donijela zaključak o budućoj organizaciji ove kompanije. Istinomjer je ovo obećanje ocijenio kao neispunjeno, a kako je u augustu ove godine za portal Klix izjavio v. d. generalnog direktora Željko Radić, još uvijek se provode aktivnosti na pripremnoj fazi za prelazak na novi način organizacije preduzeća.

Istinomjer će pratiti da li će implementacija plana restrukturiranja javnih preduzeća početi do kraja 2021. godine.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!