Najave

I nova Vlada ZDK obećava obnovu i modernizaciju Kantonalne bolnice u Zenici

Prethodni saziv Vlade Zeničko- dobojskog kantona (ZDK) nije realizovao projekat obnove Kantonalne bolnice Zenica, o čemu je Istinomjer već pisao. Govoreći o dosadašnjim rezultatima rada aktuelne Vlade ZDK kantonalni premijer Mirza Ganić najavio je, između ostalog, i obnovu i modernizaciju Kantonalne bolnice u Zenici.

Očekujemo početak realizacije nekoliko veoma značajnih projekata, a tu ću posebno izdvojiti dva projekta u Kantonalnoj bolnici Zenica. Prvi je projekt energetske efikasnosti vrijedan 11 miliona eura, kojim će se značajno unaprijediti uvjeti rada i boravka, kao i kvalitet usluge KBZ-a. Drugi je projekt Interventne kardiologije vrijedan 7,5 miliona KM, koji je značajan iz više razloga. Prvi razlog je što će Zeničko-dobojski kanton napokon biti u mogućnosti da primjenjuje proceduru tzv. zlatnog sata, bez koje je svakodnevno životno ugroženo 6 do 10 pacijenata iz ovog kantona. Drugi također bitan aspekt je što je ovo prvi projekt javno-privatnog partnerstva u Bosni i Hercegovini za koji je potpisan ugovor sa partnerom, u našem slučaju sa renomiranom firmom iz Njemačke, tako da će nam ovaj projekt biti i dobro iskustvo za buduće projekte.”

Mirza Ganić, 29.07.2019.

Prema Ganićevim riječima Vlada ZDK je “osigurala sredstva, projekt je spreman i potrebno je još osigurati pravne pretpostavke kako bi realizacija mogla otpočeti”.

Nažalost, s Gradom Zenica još nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi i trenutno trpe oba ova projekta, ali se nadamo da smo svi svjesni koristi koju građanima donosi realizacija ovih strateških projekata, tako da čvrsto vjerujemo da ćemo u što skorije vrijeme otkloniti sve administrativne barijere i početi s gradnjom. Konačno, na čekanju si i još dva važna projekta – gama nož i hemodijaliza, u čiji realizaciju KBZ namjerava krenuti nakon projekta Interventne kardiologije.

Mirza Ganić, 29.07.2019.

Kada su upitanju nerješeni odnosi sa Gradom Zenica, i gradonačelnik Fuad Kasumović nedavno je najavio da se nazire rješenje ovog problema kako bi se “odblokirala” realizacija kako ovog, tako i drugih projekata.

Istinomjer će pratiti da li će uskoro biti realizovani najavljeni projekti.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!