Najave

Hoće li plate zeničkim rudarima biti umanjene?

Nakon što su im je za mjesec mart 2020. godine uplaćeno u prosjeku za 200 KM manje po rudaru, zenički rudari su 14. 04. 2020. godine obustavili rad u pogonu “Stara jama” i u jami “Raspotočje”. Istinomjer je u svojoj analizi pod naslovom RMU Zenica: Dobili na mostu, izgubili na ćupriji detaljno pisao o ovoj temi.

Dan nakon što su rudari u pomenutim jamama obustavili svoj rad, uslijedila je reakcija premijera Federacije BiH, Fadila Novalića. Izjavivši tako da “niko ne smije u ovom trenutku smanjivati plate rudarima” te da je naloženo da se poništi odluka o smanjenja plata rudarima u Rudniku mrkog uglja Zenica, premijer Novalić je poručio da plate rudarima neće biti smanjene:

Obećali smo da će snabdijevanje električnom energijom biti neupitno, a u tom lancu izuzetnu ulogu imaju rudari, koji rade u sistemu 14 dana rada – 14 dana izolacije. To je veliko odricanje i potrebna je velika disciplina. Zato niko rudarima ne smije da smanjuje plate i one neće biti smanjene.

Fadil Novalić, 15. april 2020.

Istinomjer će pratiti da li će plate rudarima u pogonu “Stara jama” i u jami “Raspotočje” ostati na istom nivou na kojima su bile prije obustave rada, te da li će puni iznos plata za mjesec mart 2020. godine rudarima biti naknadno isplaćen.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!