Gradiška dobija status grada

Skupština Opštine Gradiška još je 07.03.2017. godine jednoglasno donijela Odluku o pokretanju postupka za dodjelu statusa grada.

Tom prilikom, načelnik ove opštine, Zoran Adžić uvjeren “u pozitivan ishod” najavio je i u kojem roku očekuje da bi potrebene procedure mogle biti okončane:

Smatram da će procedura biti završena najduže za godinu. To će Gradiški omogućiti mnoge prednosti među kojima su prekogranična saradnja i direktan pristup fondovima Evropske unije. Verujem da će biti pojačano interesovanje za investicije u našoj sredini, prvenstveno u privredi.

Zoran Adžić, 07.03.2017.

Augusta 2018. godine Opština Gradiška predala je elaborat o opravdanosti dobijanja statusa Ministarstvu uprave i lokalne samouprave Vladi RS, te najviši izvršni organ ovog entiteta usvojio je Nacrt zakona o gradu Gradiška.

Nedugo zatim, ističući da “nije bilo lako ispuniti sve uslove”, Adžić je još jednom izrazio uvjerenje da opština na čijem je čelu ima sve predispozicije da dobije status grada:

Mi smo imali predispozicije po svojoj veličini, po privrednoj razvijenosti, po broju stanovnika smo imali sve preduslove da dobijemo status grada. S druge strane pomoglo nam je i ministarstvo unutrašnjih poslova zato što je naša stanica javne bezbjednosti već prerasla u PU.

Zoran Adžić, 18.09.2018.

U skladu sa očekivanjima i najavama načelnika Opštine Gradiška, Narodna Skupština Republike Srpske je 31.01.2019. godine usvojila “Nacrt zakona o gradu Gradiška, kojim se uređuje područje, nadležnosti, organi i finansiranje tog grada, kao i Nacrt zakona o izmjeni i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske, kojim opština Gradiška dobija status grada”.

Obzirom da je procedura u poodmakloj fazi, Istinomjer obećanju Zorana Adžića u vezi promjene statusa Gradiške daje ocjenu radi se na tome, uz napomenu da ćemo pratiti da li će pomenuti zakoni biti usvojeni od strane Narodne skupštine Republike Srpske čime bi Gradiška dobila status grada.

(Istinomjer.ba)

Skupština Srenjobosanskog kantona imenovala novu Vladu koju predvodi SDA

U skladu sa prethodnim najavama predsjednika Kantonalnog odbora SBK SDA, Asima Mekića na sjednici Skupštine SBK koja je...

Popunjenost Kluba Srba u prošlim sazivima Doma naroda PF BiH i trenutni problemi

Kada je u pitanju konstituisanje Doma naroda Parlamenta Federacije BiH nakon Opštih izbora 2018. godine, kako je rekao Radmanović, problemi u smislu popunjavanja Kluba delegata iz reda srpskog naroda...


Radovi na izgradnji vrtića u Aleksandrovcu teku planiranom dinamikom

Krajem augusta 2018. godine načelnik Opštine Laktaši, Ranko Karapetrović naveo je da je lokalna zajednica na čijem je čelu aplicirala kod Vlade Republike Srpske da izdvoji novac za izgradnju vrtića u...