Funkcioneri Nezavisnog bloka uplaćivat će 20 posto plaće u Fond solidarnosti

Na sjednici Predsjedništva Nezavisnog bloka održanoj 08.08.2018. donesena je odluka o tome da se svi kandidati na izborima za sve nivoe vlasti, ukoliko budu izabrani kao kandidati Nezavisnog bloka u organ vlasti u Bosni i Hercegovini na Opštim izborima 2018. (skupštine kantona, Narodna skupština RS, Parlament FBiH, Parlamentarna skupština BiH, potpredsjednik/predsjednik RS, Predsjedništvo BiH) odriču 20% svoje mjesečne neto plaće u korist Fonda solidarnosti Nezavisnog bloka.

Fond solidarnosti Nezavisnog bloka, kako se navodi, nastao je kao odgovor na odbijanje vladajućih političara u prošlim sazivima da smanje visoke plaće i privilegije izabranih zvaničnika. Sredstva iz Fonda solidarnosti će se koristiti za stipendiranje studenata, za finansiranje naučnih projekata, kao i podršku sportistima i kulturnim radnicima te podršku humanitarnim aktivnostima.

Nešto više od mjesec dana nakon izbora, predsjednik Nezavisnog bloka, Senad Šepić potvrdio je ranije pomenutu odluku, te najavio njenu realizaciju u naredom periodu.

Mi nećemo čekati da se okupi većina koja će moći promijeniti zakon, da se građani opet varaju, nego ćemo svojim primjerom pokazati da se to može uraditi bez demagogije – svi naši kandidati su potpisali izjave da se odriču 20 posto njihove plaće u korist Fonda solidarnosti i Nezavisni blok želi djelima pokazati da su promjene i pristup u politici mogući. To ćemo implementirati odmah nakon preuzimanja mandata u skupštinama. Taj fond će služiti mladim, talentiranim ljudima, naučnicima, sportistima, kao i ljudima koji imaju potrebu za liječenjem i sl. Ovo je samo jedna u nizu mjera kojima želimo pokazati drugačiji odnos prema narodu i vratiti mu povjerenje u institucije i ljude koji ih predstavljaju u parlamentima i vladama.

 

Senad Šepić, 21.11.2018.

Istinomjer će pratiti da li će izabrani predstavnici Nezavisnog bloka ispuniti navedeno obećanje o izdvajanju dijela plate u korist Fonda solidarnosti, te daje ocjenu radi se na tome.

(Istinomjer.ba)

“Razvoj događaja” prilikom izbora rukovodstva Zastupničkog doma PF BiH, nije potvrđen na nivou BiH

Da takav, kako Šepić kaže “slijed” nije bio potvrđen na konstituirajućoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne...

Počela gradnja škole u bijeljinskom naselju Gornji Magnojević

Tokom predizborne kampanje 2016. godine, gradonačelnik Bijeljine, Mićo Mićić dao je obećanje o izgradnji škole u naselju Gornji Magnojević. Izgradnju škole Mićić je obećao na predizbornom...


Napreduje izgradnja biciklističke staze u Općini Centar Sarajevo

Među više od 200 obećanja koje je dao načelnik Općine Centar Sarajevo, Nedžad Ajnadžić našlo se i ono o izgradnji biciklističke staze koja će povezati Alipašinu ulicu sa parkom...