Draft sporazuma formaliziranja “BH bloka” uskoro dostupan javnosti?

U svojoj izjavi koju je dao polovinom marta tekuće godine, a koja se odnosila na funkcionisanje “Bh bloka”, predsjednik SDP-a BiH, Nermin Nikšić istakao je potrebu “formalizovanja ovog političkog bloka”.

Iskreno se nadam da bi već od sljedeće sedmice mogli da radimo na formaliziranju Bh. bloka i stvaranju pretpostavke da znamo kako donosimo neke odluke, koje su odluke koje moramo donositi konsenzusom, gdje svako treba da zadrži svoj subjektivitet.

Nermin Nikšić, 18.03.2019.

S tim ciljem je 25.03.2019. godine održan sastanak na kojem su prisustvovali predstavnici SDP-a BiH i Naše stranke” dok je tada rečeno da se “na sastanku nisu pojavili predstavnici DF-a uprkos tome što im je upućen poziv”.

Kako je navedeno, predstavnici dvaju političkih subjekata “su se dogovorili da krenu u izradu političko-programskog manifesta koji će služiti kao osnova ne samo za razgovore s političkim organizacijama zainteresovanim za pristupanje ovom savezu, nego i s nevladinim organizacijama i građanima”.

Osim toga, odlučeno je i “da se krene u izradu pravilnika o radu u Bh. bloku, kako bi buduće odluke saveza bile donesene demokratski i zajednički implementirane”.

Tako je na sastanku održanom 08.04.2019. godine u Sarajevu na kojem su delegacije SDP-a BiH i Naše stranke predvodili politički direktor SDP-a BiH, Damir Mašić  i potpredsjednica Naše stranke, Sabina Ćudić pored ostalog navedeno “da su formirane radne grupe koje treba da privedu kraju proces zvanične formalizacije Bh. bloka i na neki način otkloni sve sumnje i špekulacije o tome šta će se dalje dešavati u njemu”.

S tim u vezi, predsjednik SDP-a BiH, Nermin Nikšić je 10.04.2019. godine, gostujući u jednoj od dijaloških emisija, na pitanje voditelja “bavite li se Bh blokom” odgovorio pozitivno, te najavio da će javnost uskoro biti upoznata sa, kako je rekao, “draftom sporazuma”:

Prije par dana je završen jedan draft sporazuma kojim se Bh blok formalizira, gdje smo otprilike zaokružili način formaliziranja BH bloka koji u ovom trenutku čine SDP BiH i Naša stranka, način na koji se može proširiti Bh blok, kako se mogu priključiti neke druge političke partije, kako se mogu priključiti neke druge organizacije. To je nešto što će ovih dana biti dostupno javnosti.

Nermin Nikšić, 10.04.2019.

Ovim Istinomjer obećanju Nermina Nikšića u vezi “formalizacije Bh bloka” daje ocjenu radi se na tome, te ćemo nastaviti pratiti aktivnosti u tom pravcu.

(Istinomjer.ba)

Kanalizacija stigla, asfalt na čekanju

Desetogodišnji projekat izgradnje kanalizacije u Bijeljini privodi se kraju, ali jedan broj ulica u tom gradu nakon...

Općina Čapljina i službeno postala Grad Čapljina

Početkom marta 2017. godine iz ureda načelnika Čapljine, Smiljana Vidića saopćeno je da je pokrenuta inicijativa da ova općina dobije status grada. Nakon dvije godine od pokretanja inicijative...


Simbol Sarajeva dobija osvjetljenje u narednim mjesecima

Testno osvjetljenje jedne strane releja na brdu Hum urađeno je 20. maja 2019. godine, dok bi u konačnici, za nekoliko mjeseci relej trebao biti u potpunosti osvijetljen. Naime, kako se navodi...