Da li će đaci iz Konjević Polja u predstojećoj školskoj godini pohađati nastavu na bosanskom jeziku?

Potpredsjednik Republike Srpske (RS), Ramiz Salkić najavio je da će ovih dana “ponovo pisanim putem pozvati Vladu i resorno entitetsko ministarstvo da prestanu kršiti Ustav entiteta, te važeće zakone” i da od nove školske godine “dozvole bošnjačkoj djeci izučavanje bosanskog jezika i nastavu na bosanskom jeziku”.

Prema mišljenju Ustavnog suda BiH, bošnjačka djeca, baš kao i njihovi roditelji imaju pravo nazivati svoj jezik kako oni to žele. Također, prema mišljenju OSCE-a, vlasti entiteta krše međunarodno pravo sprečavajući upotrebu i izučavanje bosanskog jezika. Sve relevantne međunarodne organizacije u BiH, uključujući i Evropsku komisiju identičnog su stava po pitanju bosanskog jezika. Drugo je pitanje zašto te organizacije ne žele upotrijebiti mehanizme koji su im na raspolaganju i privoliti entitetske organe da poštuju ovo pravo i da tako omoguće bošnjačkoj djeci nastavu na bosanskom jeziku (…) Evidentno je da ga sami ne možemo riješiti, već da trebamo širu podršku. Ta šira podrška se odnosi i na domaće, ali i međunarodne institucije i organizacije.

Ramiz Salkić, 14.08.2019.

Istinomjer će pratiti da li će Ramiz Salkić narednih dana uputiti Vladi RS pismeni zahtjev da se od naredne školske godine implementira presuda nadležnog suda te da li će đaci iz Konjević Polja u predstojećoj školskoj godini pohađati nastavu na bosanskom jeziku.

 

(Istinomjer.ba)

Imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH – Ista meta isto odstojanje

Odluke koje su u pravcu integracija u NATO donesene od strane nadležnih institucija na državnom nivou, o kojima je...

Dodik još jednom ustvrdio da je Vijeće ministara BiH pomoćni organ Predsjedništva BiH

Nakon što je otkazana vanredna sjednica Predsjedništva BiH na kojoj je trebalo biti raspravljano o imenovanju mandatara za novi sastav Vijeća ministara BiH, član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik još...Organizatori nagradne igre “10 računa izbroji i stan osvoji“ zadovoljni interesovanjem građana

Krajem maja tekuće godine ministrica finansija u Vladi Republike Srpske (RS), Zora Vidović najavila je organizovanje nagradne igre "u cilju podsticanja građana da uzimaju fiskalne račune i tako...