Da li će biti pokrenuta tužba protiv Hrvatske zbog svojatanja bh. imovine iz bivše SFRJ?

Nakon što je 12.12.2018. godine održana prva sjednica Predsjedništva BiH, u novom sastavu, donesen je, između ostalog, i Zaključak o poduzimanju niza aktivnosti vezano za dugogodišnji problem bh. imovine u susjednoj Hrvatskoj.

Podsjećamo, ni nakon više od 20 godina nakon završetka rata država Bosna i Hercegovina nije riješila status svoje imovine koju ima u državama bivše Jugoslavije, o čemu je Istinomjer opširnije pisao u analizi Hrvatska će “voditi brigu” o imovini Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo BiH je na 1. redovnoj sjednici usvojilo Zaključak o provedbi Aneksa G Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ i aktivnosti na zaštiti i povratu imovine iz Bosne i Hercegovine koja se nalazi u Republici Hrvatskoj.

Predsjedništvo BiH zadužilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH da uputi notu glavnom tajniku Ujedinjenih naroda kao depozitaru Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ, kojom ga informira da Hrvatska taj sporazum krši.

Predsjedništvo BiH zadužilo je Vijeće ministara BiH da mu dostavi izvještaj o aktivnostima koje su poduzete kako bi se osigurali zaštita i povrat imovine fizičkih i pravnih osoba iz Bosne i Hercegovine i imovine Bosne i Hercegovine koja se nalazi u Republici Hrvatskoj.

Zaključak Predsjedništva BiH, 12.12.2018.

Također, Pravobranilaštvo BiH dobilo je zaduženje da sa entitetskim agencijama za privatizaciju koordinira mjere zaštite bh. imovine u Hrvatskoj te utvrdi modalitete za pokretanje apelacije pred Ustavnim sudom Hrvatske kojom bi se osporila ustavnost Zakona o raspolaganju državnom imovinom u Hrvatskoj i odgovarajuće uredbe koje služe kao pravna osnova za zabranu upisa imovine Bosne i Hercegovine u odgovarajuće zemljišne knjige na stvarnog vlasnika iz BiH.

Vijeće ministara BiH, Ministarstvo vanjskih poslova BiH, te Pravobranilaštvo BiH obavezni su za 6 mjeseci Predsjedništvu BiH dostaviti izvještaj o poduzetim aktivnostima, odnosno o realizaciji ovog Zaključka.

Istinomjer će pratiti da li će u narednih pola godine biti pomaka kada je u upitanju “borba” za povrat bh. imovine o kojoj, u skladu sa svojim domaćim zakonodavstvom, sada Hrvatska vodi brigu.

 

(Istinomjer.ba)

 

Koridor Vc: Kasne radovi na Zeničkoj obilaznici

Izgradnja Zeničke zaobilaznice u sklopu Koridora Vc započela je još 2014. godine, a zbog “složenih geoloških uslova”...

Umjesto 150 000 KM, budžetska sredstva za podsticaj i razvoj pozorišta u Bijeljini 30 puta manja

Početkom oktobra 2018. godine u Bijeljini je registrovano Gradsko pozorište „Semberija“, a tom prilikom gradonačelnik Bijeljine, Mićo Mićić je najavio da se u gradskom budžetu za sljedeću godinu...


Promjena većine u Skupštini BPK Goražde

Na vanrednoj sjednici Skupštine BPK Goražde održanoj 14.01.2019. godine stavljene su van snage odluke o izboru privremene Komisije za budžet, finansije i administrativna pitanja i privremene Komisije...