Banja Luka: Otvaranje Istočnog tranzita do kraja godine

Govoreći o najvažnijim infrastrukturnim projektima koje Grad Banja Luka namjerava realizovati u 2019. godini, iz Gradske uprave su naveli je izgradnja Istočnog tranzita ovogodišnji prioritet. Do sada je izgrađen dio Istočnog tranzita,  dužine 440 metara, kao i montažni kružni tok na ukrštanju Bulevara Desanke Maksimović i Ulice Majke Jugović.

Gradonačelnik Banja Luke, Igor Radojičić krajem prošle godine je rekao da će izgradnja Ističnog tranzita biti prioritet kada su upitanju infrastrukturni projekti.

U idućoj sezoni u gradu treba, prioritetno riješiti, i otvoriti Istočni tranzit.

Igor Radojičić, 28.11.2018.

Do sada je izgrađen dio Istočnog tranzita od Ulice Stevana Bulajića do Ulice Majke Jugovića, u dužini cca 440 m mosta kao i montažni kružni tok na ukrštanju Bulevara Desanke Maksimović i Ulice Majke Jugovića, a obzirom da su riješeni imovinsko pravni problemi uskoro bi trebali početi i radovi na trasi nove dionice Istočnog tranzita, od Krfske do Ulice Gavrila Principa.

Krajem prošle godine očišćen je i pripremljen teren za gradnju ovog pravca, a nedavno je okončan i ponovljeni postupak javne nabavke za izvođača radova, obzirom da je prvi tender za gradnju ove dionice bio poništen uz obrazloženje da su pristigle ponude bile veće od sredstava planiranih za ovaj projekat.

Inače, vrijednost radova procijenjena je na 1,5 miliona KM, a ugovor za izvođenje istih dodijeljen je preduzeću „Kozaraputevi“.

Kako se navodi u saopštenju Odjeljenja za saobraćaj i puteve BL, izborom izvođača radova očekivani nastavak izgradnje Istočnog tranzita trebalo bi da počne uskoro, obzirom da je Grad sa svoje strane ispunio obaveze, odnosno riješio preostale imovinsko-pravne odnose, a izrađena je i projektnu dokumentacija te obezbjeđena sredstava za ovu namjenu.

Za Banju Luku, gradnja ove dionice je od izuzetne važnosti, ne samo što će u budućnosti znatno rasteretiti saobraćaj, nego i što je riječ o spoju Zapadnog i Istočnog tranzita preko novog mosta koji se gradi na lokaciji Zelenog mosta. Na taj način napraviće se obilaznica oko grada, odnosno dio saobraćaja iz pravca Mrkonjić Grada prema Čelincu i Kotor Varošu preusmjeriće se preko navedene saobraćajnice, čime će se izbjeći saobraćanje vozila kroz uže gradsko jezgro.

Grad Banja Luka, Odjeljenju za saobraćaj i puteve, 04.03.2019.

Za dosadašnje aktivnosti na izgradnji Istočnog tranzita Gradska uprava Banja Luke, na čelu sa gradonačelnikom Radojičićem dobija ocjenu radi se na tome.

Istinomjer će pratiti da li će radovi na ovoj dionici početi uskoro, odnosno da li će Istočni tranzit biti otvoren do kraja ove godine, kako je i najavljeno.

 

(Istinomjer.ba)

Hoće li Narodna skupština RS raspustiti Skupštinu opštine Teslić?

Načelnik Opštine Teslić, Milan Miličević je još 19.02.2019. godine u jednom od svojih intervjua najavio svoj prvi korak...

Djeca s oštećenim sluhom i vidom u KS uskoro će dobiti logopede i defektologe

U oktobru prošle godine Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo najavilo je da će škole u KS, u koje idu djeca s oštećenim sluhom i vidom dobiti logopede i...Počinje gradnja prvih 6 km Koridora Vc kroz RS

Ugovor o izgradnji prve dionice autoputa na Koridoru Vc kroz Republiku Srpsku potpisan je tri mjeseca nakon što je to najavio premijer Radovan Višković u svom ekspozeu pred poslanicima Narodne...