“Aprilski paket” ponovo pred delegatima Zastupničkog doma PS BiH?

Na press konferenciji održanoj 23. septembra 2019. godine na temu “Prijedlog promjena Ustava BiH“, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Saša Magazinović najavio je da će Klub zastupnika SDP-a u ovoj instituciji uskoro uputiti u proceduru prijedlog ustavnih promjena.

Da bi im pokazali kako se to radi, mi ćemo u proceduru uputiti amnadmane na Ustav BiH. Ovaj set amandmana na Ustav BiH javnosti je poznat kao Aprilski paket.  Aprilski paket amandmana će biti upućen u proceduru i o njemu će se govoriti gdje je i mjesto – u Parlamentarnoj skupštini.

Saša Magazinović, 23.09.2019.

Podsjećamo, “Aprilski paket” iz 2006. godine sadržavao je prijedloge amandmana na Ustav BiH koji se odnose na nadležnosti, način izbora i ingerencije Parlamentarne skupštine, Predsjedništva i Vijeća ministara BiH. Kako je javnosti već poznato, ovaj prijedlog 26. aprila 2006. godine nije dobio potrebnu podršku u Predstavničkom domu PS BiH, te kao takav od tada više nije bio predmet rasprave u ovom zakonodavnom tijelu.

Neformalno smo pričali s drugim strankama, ako postoji dosljednost ovo bi mogli biti amandmani na Ustav koji će proći jednoglasno. 

Saša Magazinović, 23.09.2019.

Istinomjer će pratiti da li će, u skladu sa najavom Saše Magazinovića,  Klub zastupnika SDP-a u Predstavničkom domu PS BiH u proceduru uputiti prijedlog ustavnih promjena poznatiji kao “Aprilski paket”.

(Istinomjer.ba)

Počela objava dopunjenih podataka u Jedinstvenom registru boraca

Ministar za boračka pitanja FBiH, Salko Bukvarević najavio je da će u februaru ove godine biti dopunjeni podaci u...

Otvaranje Titove pećine u Drvaru najavljeno na Dan pobjede nad fašizmom

Ističući važnost Titove pećine kao kulturno-istorijskog spomenika, načelnica Opštine Drvar, Dušica Runić najavila je skoro okončanje njegove obnove kao i datum otvaranja za posjetioce. Titova...


“Zakon o PDV-u” biće usvojen tokom 2020 godine?

Gostujući u Dnevniku D Federalne televizije, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Zoran Tegeltija dotakao se, između ostalog, i teme usvajanja Zakona o porezu na dodatnu vrijednost...