Najave

“Aprilski paket” ponovo pred delegatima Zastupničkog doma PS BiH?

Na press konferenciji održanoj 23. septembra 2019. godine na temu “Prijedlog promjena Ustava BiH“, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Saša Magazinović najavio je da će Klub zastupnika SDP-a u ovoj instituciji uskoro uputiti u proceduru prijedlog ustavnih promjena.

Da bi im pokazali kako se to radi, mi ćemo u proceduru uputiti amnadmane na Ustav BiH. Ovaj set amandmana na Ustav BiH javnosti je poznat kao Aprilski paket. Aprilski paket amandmana će biti upućen u proceduru i o njemu će se govoriti gdje je i mjesto – u Parlamentarnoj skupštini.

Saša Magazinović, 23.09.2019.

Podsjećamo, “Aprilski paket” iz 2006. godine sadržavao je prijedloge amandmana na Ustav BiH koji se odnose na nadležnosti, način izbora i ingerencije Parlamentarne skupštine, Predsjedništva i Vijeća ministara BiH. Kako je javnosti već poznato, ovaj prijedlog 26. aprila 2006. godine nije dobio potrebnu podršku u Predstavničkom domu PS BiH, te kao takav od tada više nije bio predmet rasprave u ovom zakonodavnom tijelu.

Neformalno smo pričali s drugim strankama, ako postoji dosljednost ovo bi mogli biti amandmani na Ustav koji će proći jednoglasno.

Saša Magazinović, 23.09.2019.

Istinomjer će pratiti da li će, u skladu sa najavom Saše Magazinovića, Klub zastupnika SDP-a u Predstavničkom domu PS BiH u proceduru uputiti prijedlog ustavnih promjena poznatiji kao “Aprilski paket”.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!