“Aprilski paket” ponovo pred delegatima Zastupničkog doma PS BiH?

Na press konferenciji održanoj 23. septembra 2019. godine na temu “Prijedlog promjena Ustava BiH“, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Saša Magazinović najavio je da će Klub zastupnika SDP-a u ovoj instituciji uskoro uputiti u proceduru prijedlog ustavnih promjena.

Da bi im pokazali kako se to radi, mi ćemo u proceduru uputiti amnadmane na Ustav BiH. Ovaj set amandmana na Ustav BiH javnosti je poznat kao Aprilski paket.  Aprilski paket amandmana će biti upućen u proceduru i o njemu će se govoriti gdje je i mjesto – u Parlamentarnoj skupštini.

Saša Magazinović, 23.09.2019.

Podsjećamo, “Aprilski paket” iz 2006. godine sadržavao je prijedloge amandmana na Ustav BiH koji se odnose na nadležnosti, način izbora i ingerencije Parlamentarne skupštine, Predsjedništva i Vijeća ministara BiH. Kako je javnosti već poznato, ovaj prijedlog 26. aprila 2006. godine nije dobio potrebnu podršku u Predstavničkom domu PS BiH, te kao takav od tada više nije bio predmet rasprave u ovom zakonodavnom tijelu.

Neformalno smo pričali s drugim strankama, ako postoji dosljednost ovo bi mogli biti amandmani na Ustav koji će proći jednoglasno. Vjerovatno ćemo sutra uputiti, ima još samo nekih sitnica tehničkih da se završe.

Saša Magazinović, 23.09.2019.

Istinomjer će pratiti da li će, u skladu sa najavom Saše Magazinovića,  Klub zastupnika SDP-a u Predstavničkom domu PS BiH u proceduru uputiti prijedlog ustavnih promjena poznatiji kao “Aprilski paket”.

(Istinomjer.ba)

Da li će ministar Šarović inicirati sjednicu koja će okončati “klasičnu blokadu rada Parlamenta”?

Govoreći o trenutnoj blokadi državnih i zakonodavnih institucija Bosne i Hercegovine ministar vanjske trgovine i...

Mandić obećao veliku rekonstrukciju vodovodne mreže na proljeće

Gostujući u jutarnjem programu televijizije N1, u ponedjeljak 7. oktobra, ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo (KS), Srđan Mandić, govorio je o dosadašnjem radu kantonalne...Tuzla uskoro usvaja Strategiju za osobe treće životne dobi?

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović je 01.10.2019. godine posjetio Sajam proizvoda i aktivnosti grupa aktivnog starenja Tuzlanksog kantona (TK), koji su povodom Međunarodnog dana starih osoba u tom...