Amir Zukić

Amir Zukić, generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA), rođen je 1966. godine u Rogatici. Živi u Sarajevu sa suprugom Elmom s kojom ima sinove Mehmeda i Kemala. Pravo je diplomirao u Sarajevu 1992. godine, a magistrirao je dvanaest godina kasnije. Stranci se priključuje 1990. godine. Treći put zaredom je izabran za generalnog sekretara SDA-a.

Karijera

Osnivač je Muslimanskog omladinskog saveza (MOS) 1990. godine, a na čelu ove omladinske organizacije SDA-a bio je do 1994. godine. Kraj rata dočekuje kao načelnik Odjeljenja za izbjegle i raseljene osobe Općine Centar, a 1996. godine je imenovan za sekretara Vijeća ove općine.

Zukić se četiri godine kasnije kandiduje za načelnika Općine Centar, ali nije izabran. Na općim izborima 2002. godine postaje poslanik SDA-a u Skupštini Kantona Sarajevo (KS). Obnovio je mandat četiri godine kasnije. Zukić je istovremeno obavljao funkciju predsjednika Kluba Bošnjaka u Domu naroda Federacije BiH.

Na općim izborima 2014. godine kandidirao se za Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH. Nije osvojio dovoljno glasova, ali je dobio kompenzacijski mandat.

U Februaru 2017 je uhapšen po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo u nastavku akcije “Bosna”.

Imovina

Zukić je prijavio da je vlasnik kuće u Sarajevu, vikendice te zemljišta od 50.000 m2 u Rogatici. Sa suprugom Elmom dijeli vlasništvo nad kućom u Sarajevu, dok Elma ima kuću u Dubrovniku i 50.000 m2 zemljišta u Trebinju.

Zukić je rekao novinarima CIN-a da supruga Elma ima 25.000 KM ušteđevine, međutim, to nije prijavio u imovinskom kartonu. Zukić nije prijavio ni prihod od izdavanja nekretnina o kojem je, također, govorio novinaru CIN-a. Međutim, iznos ovog prihoda Zukić nije otkrio.

U imovinskom kartonu 2010. godine je prijavio tri kredita u ukupnom iznosu od 450.000 KM. Izjavio je da ih je koristio za izgradnju kuće. Ove kredite je vratio, a za CIN je rekao da je podigao nove u iznosu od 49.000 KM.