Erdal Trhulj

Nekadašnji ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi Federacije BiH rođen je 1964. godine u Sarajevu. U rodnom gradu je diplomirao na Građevinskom fakultetu na kojem treba i doktorirati.

Sa suprugom Sanjom ima dvoje djece – sina Armina i kćerku Nadu.

Član je Stranke demokratske akcije (SDA) i na kongresu Stranke 2009. izabran je za člana Predsjedništva Stranke.

Karijera

Kao inžinjer „Hidrogradnje“ radio je u Libiji od 1992. do 2000. godine. Po povratku u BiH nastavlja raditi u ovom javnom građevinskom preduzeću, a dvije godine poslije ponovo se vraća u Libiju. Do 2006. radi na projektima koji su u vezi sa izgradnjom autoceste na Koridoru Vc.

Od 2006. do 2010. godine bio je direktor Federalne direkcije za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta, a u januaru 2011. godine postaje vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća Autoceste Federacije BiH.

Ovu funkciju obnaša vrlo kratko. Samo dva mjeseca kasnije formirana je Vlada Federacije BiH, a kao kadar Stranke demokratske akcije imenovan je na mjesto federalnog ministra energije, rudarstva i industrije.

Na općim izborima 2014. godine bez uspjeha se borio za mjesto u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Imovina

U imovinskom kartonu iz 2014. godine naveo je da ima dva stana u Sarajevu od kojih je jedan kupio, a drugi dobio na poklon od oca. U Rakovici, nedaleko Sarajeva, ima vikendicu i imanje. Vozi Opel Astru iz 2005. godine.

Njegova supruga kod Imotskog u Hrvatskoj ima dvije kuće i zemljište čiju vrijednost Trhulj procjenjuje na 150.000 KM.

Tokom protekle godine je ukupno zaradio 43.000 KM, a supruga kao ljekar 19.200. Nemaju dugova niti ušteđevine.