Ognjen Tadić

Potpredsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Ognjen Tadić je rođen 1974. godine u Sarajevu. Diplomirao je i magistrirao na Pravnom fakultetu u Banjoj Luci.

Oženjen je s Daliborkom sa kojom ima sinove Andriju i Jakova.

Tadić se sa 17 godina učlanjuje u Srpsku radikalnu stranku (SRS) i u njoj ostaje do 2006. godine. Potom se priključuje SDS-u, a potpredsjednik ove stranke postaje krajem 2008. godine.

Karijera

Od 1990. do 1998. godine Tadić se bavio novinarstvom. Radio je na Omladinskom radiju Sarajevo, Trećem programu TV-a Sarajevo, NRTV-u Dobre vibracije Sarajevo, S-kanalu Pale, Srpskoj radio-televiziji Pale–Banja Luka.

Za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) biran je 1997. i naredne godine, ali je tada Privremena izborna komisija BiH Tadića i još osam kandidata skinula sa izborne liste SRS–a, uz zabranu kandidovanja na tri godine.

Kraće vrijeme je bio savjetnik za društvene djelatnosti, pitanja izbjeglica i raseljenih lica tadašnjeg predsjednika RS-a Nikole Poplašena kojeg je visoki predstavnik Carlos Westendorp smijenio u martu 1999. godine.

Pošto mu je bilo zabranjeno učešće na izborima, Tadić se okrenuo struci i 2001. godine otvorio vlastitu advokatsku kancelariju u kojoj je radio narednih deset godina.

Ipak, u visoku politiku se vraća 2002. godine kao kandidat SRS-a za srpskog člana Predsjedništva BiH, ali je zauzeo treće mjesto sa 44.262 glasa. Tri godine kasnije postaje politički savjetnik Dragana Čavića, predsjednika RS-a.

Tadić na općim izborima 2006. godine ulazi u Narodnu skupštinu RS-a i već naredne godine se nadmeće za predsjednika RS-a, ali nije izabran. Sa 142.898 glasova je bio drugi.

Tadić nije uspio postati predsjednik RS-a ni četiri godine kasnije, kada osvaja 227.239 glasova. Naknadno je imenovan za delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Imovina

U imovinskom kartonu iz 2014. godine Tadić je naveo da je vlasnik poljoprivrednog zemljišta koje je procijenio na 150.000 KM. Naveo je i dva automobila u ukupnoj vrijednosti od 45.000 KM.