Slavko Jovičić

Slavko Jovičić je rođen 1953. godine u Doljanima kod Hadžića. 1990. godine je završio Višu upravnu školu u Sarajevu i potom se zaposlio kao zamjenik načelnika i inspektor u Državnoj službi bezbjednosti.

Najveći dio rata bio je zatočen u logorima u Sarajevu i oko Sarajeva. Po završetku rata počinje raditi kao inspektor državne bezbjednosti u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS) sve do 2004. godine, kada je postao potpredsjednik Saveza logoraša RS-a. Tu funkciju je obavljao dvije godine, a onda je na općim izborima 2006. godine izabran za poslanika u državnom parlamentu.

Živi na Palama sa suprugom Ravijojlom. Imaju troje djece – kćerku Vedranu te sinove Gorana i Jovana.

Karijera

Kada je 2006. godine izabran za poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine  BiH, Jovičić je bio kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), ali nije bio član ove stranke. Učlanio se tek četiri godine poslije. Na općim izborima 2010. godine nije direktno izabran u Parlament, ali je dobio kompenzacijski mandat. Osvojio je 9.543 glasa.

Jovičić od 2006. do 2013. godine nijednom nije odsustvovao sa sjednice Parlamenta. U prethodnom mandatu je bio među najaktivnijim poslanicima.

Na izborima 2014. nije se kandidirao.

Imovina

Na Palama posjeduje stan od 75 kvadrata koji je kupio nakon što je prodao kuću, dvije parcele zemlje, suprugine dionice te podigao kredit. Osim stana, vlasnik je i preko 15 duluma i suvlasnik više od četiri duluma zemlje u okolini Sarajeva.

Prema podacima Parlamentarne skupštine BiH, Jovičić je u 2009. godini zaradio 80.211 KM ili u prosjeku 6.684 KM mjesečno. Tokom 2013. godine osnovna plaća mu je bila 4.808 KM, ne uključujući topli obrok, minuli rad, dnevnice i druge naknade.