Fehim Škaljić

Fehim Škaljić, član Saveza za bolju budućnost BiH (SBB BiH) i nekadašnji načelnik sarajevske Općine Stari Grad, rođen je 1949. godine u Sarajevu. U rodnom gradu i danas živi sa suprugom Jasminom, sinovima Seidom i Nezirom te kćerkom Nađom. Studirao je i na Pravnom i na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu, ali nijedan nije završio. Radio je u sarajevskom „Vodovodu i kanalizaciji, općinskim strukturama, bio komercijalni direktor „Bosna auto Holdinga“ i direktor Grupacije „Avaz“.

Karijera

Član je i predsjednik Glavnog odbora SBB-a od njegovog osnivanja 2010. godine. Jedan je od osnivača Stranke za BiH (SBiH), koju je napustio prije deset godina. Predsjedavao je Općinskim vijećem u Starom Gradu od 1996. do 2000. godine, kada postaje načelnik ove općine. Na čelu Starog Grada ostaje četiri godine.

Na općim izborima 2010. godine ulazi u Predstavnički dom Parlamenta Federacije i predsjedava ovim domom od 2012. Na izborima 2014. godine izborio se za mjesto u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Imovina

Prema podacima iz imovinskih kartona i zemljišnoknjižnih dokumenata, Škaljić posjeduje kuću i stan koje je procijenio na 650.000 KM. Porodična imanja u Sarajevu i Han-Pijesku koja dijeli s bratom, sestrama i drugim rođacima, prema njegovoj procjeni, vrijede dva miliona KM.

Osnovao je i autopraonicu „949“ u kojoj je direktor njegov sin Seid. U imovinskom kartonu je prijavio i dvije dionice u sarajevskom preduzeću „Bosna Re“ u vrijednosti 8.000 KM.

Naveo je da na računu u banci ima 36.000 KM, njegova supruga 7.200 KM a sin Seid 6.300 KM.