Desnica Radivojević

Desnica Radivojević, nekadašnji dopremijer, ministar prostornog uređenja, te ministar trgovine u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), rođen je 1952. godine u Srebrenici. Diplomirao 1979. na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Mariboru u Sloveniji, a postdiplomske studije je završio u Zagrebu i Beogradu 2005. i 2006. godine.

Sa suprugom Krunom ima troje djece – sina Bogoljuba te kćerke Divnu i Katarinu.

Član je Stranke demokratske akcije (SDA) od 1998. godine.

Karijera

Radivojević je radio u mašinskoj tehničkoj školi u Bratuncu, Energoinvestu i „Fabrici akumulatora“ u Srebrenici. Od 1983. pa do početka rata u rodnom gradu je bio direktor „Fabrike limene ambalaže“, a od 1992. do 1996. godine je radio u Srbiji kao direktor preduzeća „Corad“.

Po povratku u BiH bio je član Upravnog odbora Elektroprivrede Republike Srpske (RS) te ponovo direktor „Fabrike limene ambalaže“.

U Stranku demokratske akcije (SDA) ušao je 1998, a dvije godine kasnije je dobio odborničko mjesto u Skupštini Općine Srebrenica. Dvije godine poslije postaje potpredsjednik Federacije BiH i na toj poziciji ostaje do 2006, kada je izabran u Predstavnički dom Parlamenta FBiH. Naredne godine je imenovan za ministra trgovine u Vladi FBiH. U narednom sastavu Vlade Federacije BiH 2011. godine je imenovan za ministra prostornog uređenja.

 

Nekretnine 

U rodnoj Srebrenici je suvlasnik porodične kuće i imanja, a svoj udio je procijenio, prema imovinskom kartonu iz 2006. godine, na 20.000 KM. U Srbiji je naslijedio pola kuće od oca, a supruga u Beogradu posjeduje stan vrijedan 100.000 KM. Ona je i suvlasnica kuće u Bajinoj Bašti u Srbiji. Radivojevićev sin Bogoljub ima tri stana, a kćerka Katarina jedan stan u Srbiji. Njegova druga kćerka Divna suvlasnica je kuće i zemljišta u Bajinoj Bašti.

Hypo Alpe Adria banci je dužan 160.000 švicarskih franaka koje je podigao kako bi kćerka kupila stan.

Supruga Kruna ima invalidsku penziju od 280 KM mjesečno. Ona je vlasnica i automobila Renault Clio koji je koštao oko 10.000 KM.