Marko Pavić

Bivši načelnik Prijedora Marko Pavić je rođen 1947. godine u ovom gradu gdje i danas živi sa suprugom Olgom sa kojom ima dvoje djece – Mladena i Vesnu. Osnovnu i srednju školu je završio u Prijedoru, a diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Član je Demokratskog narodnog saveza od osnivanja 2000. godine, a predsjednik ove stranke je postao tri godine poslije.

Karijera

Pavić je bio predsjednik Skupštine Opštine Prijedor i direktor pošte u ovom gradu. Od 1996. do 1997. godine je bio poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) kao kandidat Srpske demokratske stranke. Nakon toga je obavljao funkciju ministra unutrašnjih poslova, a potom i saobraćaja i veza u Vladi RS-a. Osvojio je dva uzastopna mandata u Narodnoj skupštini gdje ostaje do 2004. godine kada je prvi put izabran za načelnika Opštine Prijedor. Četiri godine poslije ponovo je izabran za načelnika, a od 2012. je prvi gradonačelnik Grada Prijedora. Na Lokalnim izborima 2016. godine nije se kandidovao.

Imovina

Pavić u rodnom gradu posjeduje: stan, kuću, zemljište, dva poslovna prostora i garažu. Njegove nekretnine vrijede preko 360.000 KM. Sin Mladen posjeduje vikendicu vrijednu 30.000 KM. Pavić je u imovinskom kartonu naveo da njegovo vozilo vrijedi 30.000 KM, a sinovo 50.000 KM. Uz to je naveo i da ima ušteđevinu od 40.000 KM.

Sudski procesi

Pavić je u julu 2005. godine priznao krivicu da je kao ministar saobraćaja i veza u Vladi RS-a pričinio štetu budžetu BiH i RS-a tako što je prihod od taksi isplaćivao radnicima mimo redovnih primanja. Sebi je isplatio iznos od 11.680 KM. Za nesavjestan rad u službi osuđen je na uslovnu kaznu od šest mjeseci, novčanu kaznu od 25.000 KM i obavezu da uplati iznos koji je sebi isplatio.