Sredoje Nović

Nekadašnji ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović je rođen 1947. godine u mjestu Donji Detlak kod Dervente. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1970., gdje je dvanaest godina kasnije i magistrirao. Živi u Banjaluci sa suprugom i ima dvije kćerke.

U Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) se učlanio uoči preuzimanja funkcije državnog ministra civilnih poslova 2007. godine. Istovremeno je postao član Glavnog i Izvršnog odbora stranke.

Karijera

Nović je najveći dio svoje karijere proveo u policijskim i sigurnosnim službama. Prvi posao je dobio 1970. u kragujevačkoj „Crvenoj zastavi“, a dvije godine kasnije se zaposlio u SUP-u Republike BiH, gdje ostaje tri godine.

Potom postaje Sekretar za zaštitu ustavnog poretka u Predsjedništvu BiH, a 1983. godine pomoćnik sekretara za unutrašnje poslove republičkog SUP-a. Sa ove pozicije prelazi na mjesto podsekretara Službe državne bezbjednosti BiH 1989. godine.

Tokom rata se seli u Banjaluku gdje radi kao komercijalni direktor u privatnoj firmi i profesor u Srednjoj školi unutrašnjih poslova.

Nović je 1998. godine imenovan za načelnika Službe državne bezbjednosti Republike Srpske (RS).

On nikada nije bio kandidat na izborima, ali je tri puta biran za ministra: prvi put 1998. za ministra policije RS-a, a potom i 2007. te 2012. godine za državnog ministra civilnih poslova.

U međuvremenu, od 2002. do 2007. godine je bio prvi direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

Na Općim izborima 2014. godine nije bio kandidat. Naknadno je delegiran u državni Dom naroda.

Imovina

Prema zemljišnoknjižnim dokumentima, Sredoje Nović je vlasnik zemljišta od 1.400 kvadrata u rodnom Donjem Detlaku. U izjavi za Centralnu izbornu komisiju (CIK) 2012. godine je napisao da nema svoj stan, već sa suprugom od 1999. godine živi u iznajmljenom stanu koji pripada Vladi RS-a.

Ima vikendicu na Jahorini, a njegova supruga je vlasnica stana od 40 kvadrata i garaže od 12 kvadrata u Beogradu.

Tokom 2013. godine njegova plata je iznosila oko 5.100 KM.