Ivo Miro Jović

Bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) i predsjednik Federacije BiH Ivo Miro Jović je rođen 1950. godine u Trebižatu pokraj Čapljine. Diplomirao je 1975. godine na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, a 2010. godine magistrirao na Pravnom fakultetu Univerziteta „Apeiron“ u Banjoj Luci. Dvije godine kasnije postaje i doktor nauka. Oženjen je s Lucijom sa kojom ima troje djece.

Karijera

Član je Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) od njezinog osnivanja 1990. godine.

Karijeru u institucijama počinje 1997. kao zamjenik ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Srednjobosanskog kantona, a dvije godine kasnije je imenovan na istu funkciju u Vladi Federacije BiH.

Nakon općih izbora 2002. godine izabran je u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH umjesto Nike Lozančića koji je postao predsjednik Federacije BiH. Godinu dana kasnije Jović postaje član Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Na toj je funkciji naslijedio Dragana Čovića kojeg je smijenio visoki predstavnik Paddy Ashdown. Ivo Miro Jović je bio predsjednički kandidat HDZ-a na općim izborima 2006. godine, ali nije osvojio dovoljan broj glasova.

Naredne četiri godine bio je delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Po okončanju tog mandata angažovan je kao savjetnik predsjedavajućeg Skupštine Srednjobosanskog kantona, a od 2013. do 2015. godine je bio savjetnik doministrice odbrane BiH Marine Pendeš. Od 2015. godine je docent na Sveučilištu u Vitezu gdje predaje na Fakultetu pravnih nauka.

Jović nije kandidat na općim izborima 2014. godine.

Imovina

Ivo Miro Jović je vlasnik kuće u Kiseljaku. Njenu je vrijednost 2006. godine procijenio na 150.000 KM. Tada je prijavio i stan u suvlasništvu sa suprugom koji je u međuvremenu prodao. Novinarima CIN-a Jović je rekao da ne posjeduje automobil. Njegova supruga ima mercedesa C-klase iz 2006. godine. Rekao je da nema ušteđevinu te da je kreditno zadužen.