Amer Jerlagić

Amer Jerlagić, diplomirani elektroinžinjer, rođen je 1967. u Livnu. Završio je Elektrotehnički fakultet u Sarajevu 1992. godine među prvim studentima u generaciji 87/92. Ratne godine proveo je u Sarajevu i Mostaru kao pripadnik Armije BiH. Nakon rata 1996. godine postavljen je za rukovodioca Službe za dalekovode u Pogonu Mostar, Elektroprenosa Sarajevo.

 

Od oktobra 1997. godine obavljao je poslove tehničkog direktora Elektrodistribucije Mostar, a od maja 1998. do aprila 2000. godine rukovodilac je Pogona Sarajevo u Elektroprenosu Sarajevo. Do kraja 2004. godine radi kao samostalni stručni saradnik Tima za reinžinjering u Direkciji za restrukturiranje. Četvrtog decembra 2004. godine imenovan je za direktora “Elektrodistribucije” Sarajevo.

 

U JP Elektroprivreda BiH obavljao je više dužnosti počev od rukovodioca Elektroprenosove službe za dalekovode, pogon Mostar, tehničkog direktora Elektrodistribucije Mostar a potom je imenovan za rukovodioca pogona Elektroprenosa u Sarajevu.

 

Tokom radnog vijeka Amer Jerlagić dodatno se usavršavao iz oblasti menadžmenta, korporativnog upravljanja i tržišta kapitala, finansija za neekonomiste, racionalizacije proizvodnje, zakonodavstva, privatizacije i upravljanja projektima investiranja.

 

Nadzorni odbor JP EPBiH donio je i odluku o raspisivanju konkursa za imenovanje članova Uprave – izvršnih direktora JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i to za proizvodnju, distribuciju, snabdijevanje, ekonomske poslove, pravne, kadrovske i opće poslove i za kapitalne investicije, saopćeno je iz Elektroprivrede d.d. Sarajevo.

 

Protiv Jerlagića je podignuta krivična prijava zbog zloupotrebe službenog položaja i ovlasti, jer je kao direktor Elektroprivrede BiH ovom javnom preduzeću uskratio planirani prihod od preko 36 miliona maraka.

Na Općim izborima 2014. bezuspješno se borio za Predstavnički dom Parlamenta BiH.

Karijera

Do ulaska u SBiH 1999. godine Jerlagić nije bio ni u jednoj stranci. Potpredsjednik Stranke postao je 2011. godine. Odlukom osnivača i prvog predsjednika Stranke Harisa Silajdžića o prijenosu ovlasti, od februara 2012. godine obnašao je funkciju predsjednika Stranke, a na kongresu u maju 2014. je i formalno izabran za predsjednika Stranke.

Imovina

Jerlagić je sa suprugom Aidom, nastavnicom u osnovnoj školi, 2004. godine kupio stan u Sarajevu, vrijedan 176.000 KM i uknjižen na njeno ime. Od 2010. godine sa porodicom živi u stanu u Starom Gradu čija je vrijednost blizu 300.000 KM.

Jerlagićeva plaća u firmi SHPP iznosi 1.200 KM, a osim toga ima honorar kao zastupnik u osiguranju Safe Invest iz Beča te dividende od dionica koje posjeduje u nekoliko firmi. Zajedno sa suprugom ima oko 63.000 KM ušteđevine.

Vozi Toyotu RAV4, vrijednu oko 45.000 KM.

Izvor: ekapija.com