Jerko Ivankovic - Lijanovic

Jerko Ivanković Lijanović

Rođen  15.11.1969. godine u Širokom Brijegu.
Srednja stručna sprema- Poljoprivredno-prehrambeni školski centar u Sarajevu.
Obavlja dužnosti predsjednika Nadzornog odbora Lijanovići d.o.o., predsjednika Udruženja malih i srednjih poduzetnika u BiH i člana Predsjedništva Narodne stranke Radom za boljitak.

Obavljao dužnosti predsjednika Uprave Lijanovići d.o.o., dopredsjednika Narodne stranke Radom za Boljitak, a od 2000. do 2002. godine izaslanika u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, predsjedatelja Komisije za financijsko i administrativno poslovanje Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, člana Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, člana Upravnog odbora Gospodarske komore FBiH i predsjednika Upravnog odbora Gospodarske komore Zapadnohercegovačkog kantona.

Od 2006.do 2010. godine bio zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i drugi zamjenik predsjednika Povjerenstva za vanjsku trgovinu i carine Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Kandidirao se 2010. za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, ali 45.397 glasova nije bilo dovoljno za pobjedu. Postavljen je 2011. za federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Na toj funkciji se nalazio kada je 10. septembra 2014. skupa sa trojicom braće i ocem uhapšen pod sumnjom za utaju poreza.

Zbog utaje poreza protiv Jerka Ivankovića Lijanovića i njegove braće Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je još 2005. podignulo optužnicu. Prvooptuženi u tom predmetu bio je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, kojem se sudilo za zloupotrebu položaja, nesavjestan rad u službi i primanje mita. Svi su oslobođeni optužbe u drugostepenom postupku pred Sudom BiH.

Jerko Ivanković Lijanović na Općim izborima 2014. kandidovao se za predstavnika u PS BiH, ali nije prošao.

Imovina

Jerko Ivanković Lijanović je u imovinskom kartonu 2014. prijavio godišnje prihode od 48.000 KM. Prema imovinskom kartonu iz 2014. godine, Lijanović ne posjeduje kuće, zemljište, automobil niti ima ušteđevinu. Vlasnik je udjela u porodičnoj kompaniji, čiju vrijednost procjenjuje na nešto više od 18 miliona KM. Kompanija „Lijanovići d.o.o.“ je suosnivač u nekoliko kompanija, među kojima su i „Mesna industrija Lijanovići“ i „Duvanjsko Polje“, u kojoj je Jerko Ivanković Lijanović i direktor.

On je u imovinskom kartonu prijavio da njegov sin Josip raspolaže sa 950.000 KM, a sin Antonio sa 980.000 KM.