Gradimir Gojer

Gradimir Gojer

Gradimir Gojer, rođen 4. marta 1951. godine u Mostaru, je poznati bosanskohercegovački pozorišni redatelj, književnik i kritičar. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, studij komparativne književnosti sa teatrologijom.

Režirao je u pozorištima u BiH, Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji i Italiji.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada na različitim međunarodnim pozorišnim festivalima. Sa književnikom Safetom Plakalom, režiserom Dubravkom Bibanovićem i tadašnjim direktorom Pozorišta mladih iz Sarajeva, ing. Đorđem Mačkićem osnovao i pokrenuo Ratni teatar u Sarajevu. Na poziv tadašnjeg gradonačelnika Sarajeva, Muhameda Kreševljakovića, preuzima Kamernog teatra 55 u funkciji umjetničkog rukovodioca i direktora. Bio je direktor i umjetnički rukovodilac (u dva mandata) u Narodnom pozorištu Sarajevo. Obavljao je dužnosti direktora Poslovne zajednice profesionalnih pozorišta BiH, dogradonačelnika Grada Sarajeva, ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo, predsjednika Društva pisaca BiH, član uprave Hrvatskog kulturnog društva „Napredak”. U toku 1992. i 1993. godine bio je izabran za ministra bez portfelja u ratnoj vladi premijera dr. Harisa Silajdžića. Između ostalog je i član uprave Sarajevskog fudbalskog kluba FK Željezničar.

Napisao je 34 knjige iz oblasti teatrologije, političke esejistike i publicistike, poezije i baletnih libreta. Dobitnik je preko 30 nagrada u teatru. Bio je zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, vijećnik u Općinskom vijeću Stari Grad i Gradskom vijeću Grada Sarajeva. Trenutno je potpredsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu.