Halid Genjac

Predsjednik Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Halid Genjac je rođen 1958. godine u Visokom. Živi u Sarajevu sa suprugom Sadikom sa kojom ima kćerke Azru i Amiru te sina Aliju.

Nakon što je diplomirao na Medicinskom fakultetu u Tuzli 1981. godine, zapošljava se u Dom zdravlja u Travniku, a 1990. spacijalizira ginekološku citologiju u Zagrebu.

Iste godine se vraća u Dom zdravlja Travnik gdje postaje šef Službe za zaštitu zdravlja žena, a 1992. godine i direktor Doma zdravlja. Ovom ustanovom rukovodi do 1995. godine, nakon čega počinje političku karijeru u najvišim državnim institucijama.

Član je stranke SDA od njenog osnivanja 1990. godine.

Karijera

Na prvim poslijeratnim izborima u BiH 1996. godine izabran je u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, a do 2000. godine bio je i član rukovodstva ovog doma.

Na općim izborima 2000. godine ponovo je bio kandidat za Parlament BiH, ali nije osvojio dovoljno glasova pa je postavljen za delegata u Domu naroda Parlamenta BiH.

Iste godine iz Predsjedništva BiH se povlači Alija Izetbegović, a Genjac zauzima njegovo mjesto u državnom vrhu BiH. Na ovoj poziciji ostaje do izbora 2002. godine, kada ne uspijeva osvojiti mandat u Predstavničkom domu Skupštine BiH. Ipak, ponovo je imenovan za delegata Doma naroda Parlamenta BiH. Tokom četverogodišnjeg mandata bio je predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda.

Na općim izborima 2006. godine Genjac je izabran u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, ali mu četiri godine kasnije to ne polazi za rukom pa je po treći put imenovan za delegata u Domu naroda Parlamenta BiH. Ponovo je bio predsjedavajući Kluba Bošnjaka.

Nakon izbora 2014. delegiran je u državni Dom naroda.

Imovina

Halid Genjac i njegova supruga Sadika su vlasnici dvaju stanova u Sarajevu, ukupne vrijednosti 140.000 KM. Halid Genjac je naslijedio porodično imanje sa kućom u Poriječanima kod Visokog.

U imovinskom kartonu 2014. godine je upisao da supruga vozi Toyotu Yaris iz 2010. godine, a on BMW X3 iz 2004. godine.

Halid i Sadika Genjac su tokom 2013. godine zajedno primali 6.500 KM mjesečne plaće.

2011. godine Halid Genjac je bio jedan od osnivača firme CORD iPS d.o.o. Firma se bavila čuvanjem matičnih ćelija. On je za CIN rekao da se u ovoj firmi kratko zadržao te da s njom nema više ništa.

 

(cin.ba)