Selmo Cikotić

Selmo Cikotić je rođen u 25. januar 1964. Godine u Ivangradu, Crna Gora. Trenutno vrši fuknciju Ministra odbrane Bosne i Hercegovine. Aktivan je član Stranke demokratske akcije.Završio je Vojnu gimnaziju “Bratstvo i jednistvo” u Beogradu, a zatim i Vojnu akademiju 1986. u Zadru. Također je specijalizirao engleski jezik u Centru za strane jeziku u Beogradu. 2004. godine je magistrirao odbranu i sigurnost na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.Svoju profesionalnu karijeru je započeo 1986. godine kao aktivno vojno lice u Školskom centru PVO u Zadru, gdje ostaje sve do početka rata u Bosni i Hercegovini kada dolazi u Bosnu i Hercegovinu. Do 1994. godine ostaje u BiH kao pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine. Te godine postaje vojni ataše RBiH u Washingtonu u Sjedinjenim Američkim Državama. Od 1997. do 1999. godine vrši funkciju načelnika Odjela za obuku u Zajedničkoj komandi Vosjke Federacije Bosne i Hercegovine. Do 2000. godine je bio šef kabineta Zamjenika ministra odbrane Federacije Bosne i Hercegovine, a zatim i zamjenik komadanta Prvog korpusa Vojske FBiH. Od 2001. do 2004. godine je i komadant Prvog korpusa. Od 2004. godine
Vršio je funkciju izvršnog direktora kompanije “OKI”. Poslije općih izbora 2006. godine, Parlamentarna skupština je Cikotića izabrala za Ministra odbrane Bosne i Hercegovine.

Trenutačno obavlja funkciju savjetnika bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Trenutno je i direktor za BiH Fondacije BIGMEV – Centra za razvoj odnosa između Bosne i Hercegovine i Turske. Član je Predsjedništva Stranke demokratske akcije.