Zvizdić: Slabo koordinirane laži o mehanizmu koordinacije

U posljednjih 15 dana, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić četiri puta je izgovorio potpune neistine o usvajanju mehanizma koordinacije – dva puta pred Parlamentarnom skupštinom BiH, jednom pred stranim diplomatama, a zatim i na konferenciji za medije održanoj 10.2.2016.

Denis Zvizdic

“Kad govorim o mehanizmu koordinacije on će zasigurno pratiti dinamiku, njegovo usaglašavanje će pratiti dinamiku predaje ove aplikacije koja će uslijediti u narednih desetak dana.”

(…)

“Već sam rekao da mehanizam koordinacije i njegovo usaglašavanje će biti u skladu sa dinamikom predaje same aplikacije, koja će biti predata 15.02.2016. godine.”

(Denis Zvizdić, 24. sjednica PD PSBiH, 3.2.2016.)

 

Predsjedavajući Zvizdić je istaknuo da Bosna i Hercegovina tokom ovog mjeseca predaje aplikaciju za članstvo i izrazio uvjerenje da će ta aplikacija biti kredibilna. Naglasio je da već naredne sedmice počinju pregovori s EU oko adaptacije SSP-a, kao i da se očekuje usvajanje efikasnog mehanizma koordinacije utemeljenog na ustavnim kompetencijama svih nivoa vlasti u BiH.

(Denis Zvizdić, 8.2.2016)

 

“Ponavljam, nije bilo nikakvo tajno usvajanje, sjednica je bila javna i održana je 26. januara. Tekst Odluke je službeno dostavljen vladama oba entiteta i iz mog razgovora s entitetskim premijerima u subotu, nisam vidio nikakve naznake otpora”

(Denis Zvizdić, 10.2.2016.)

 

Prije dva dana, portal Klix objavio je vijest koja je zvučala potpuno nadrealno – Vijeće ministara BiH tajno je usvojilo mehanizam koordinacije, objavilo ga u “Službenom glasniku BiH” i o njemu javnosti nije reklo ni riječ.

Odluka o sistemu koordinacije procesa EU integracija u BiH usvojena je, naime, na sjednici Vijeća ministara održanoj 26.1.2016, a u Službenom glasniku objavljena je 9.2.2016. godine, o čemu je javnost izvijestio “Klix”.

Pogledamo li izjave koje je Denis Zvizdić davao u periodu od 26.1. do 10.2. možemo vidjeti da je svaki put o usvajanju mehanizma koordinacije govorio u budućem vremenu, iako ga je Vijeće ministara tada već usvojilo.

Da stvar bude gora, Zvizdić je dvije ovakve izjave dao odgovarajući na poslanička pitanja u PSBiH 3. februara, dok je treću izgovorio 8. februara u razgovoru sa šefom Odjela za Zapadni Balkan u Evropskoj službi vanjskih poslova Eduardom Auerom, kojem je prisustvovao i šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, Lars-Gunnar Wigemark.

Zvizdić je, tako, u samo nekoliko dana uspio dati izjave kojima je aktivno obmanjivao najviše zakonodavno tijelo Bosne i Hercegovine, a zatim i predstavnike Evropske unije – iste one zbog koje se i usvaja mehanizam koordinacije.

No, predsjedavajući VM ni tu se nije zaustavio, pa je, nakon što su mediji otkrili da je mehanizam koordinacije usvojen i objavljen u Službenom glasniku, izjavio da je sjednica održana 26.1. bila javna i da “nije bilo tajnog usvajanja” mehanizma koordinacije.

najave

Vjerovatno nije potrebno posebno dokazivati činjenicu da niko osim samog Vijeća ministara nije znao da je ova sjednica održana, te da je ista bila sve, samo ne javna. No, preciznosti radi, pogledali smo kako izgledaju redovne Najave sjednica na stranici Vijeća ministara i uvjerili se da nije bilo nikakve najave sjednice 26.1.2016, iako je 41. sjednica, održana samo dan ranije, uredno najavljena.

Šta je sve ovo trebalo Vijeću ministara i zašto je od usvajanja jednog od najvažnijih i najduže čekanih dokumenata za EU integreacije BiH napravljena farsa, ostaje nejasno. Ono što je svakako i nedvosmisleno jasno, jeste da je predsjedavajući Vijeća ministara u proteklih 15 dana aktivno obmanjivao i domaću i stranu javnost, te za svoje izjave dobija ocjenu neistinito.

(istinomjer.ba)

Zvizdić prolongirao rok za dobijanje kandidatskog statusa za EU

Početkom sedmice, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić, otputovao je u Brisel gdje se sastao sa...

Dalio Sijah

Troškovi predstavništava RS i dalje rastu

Bez obzira na sva neodgovorena pitanja o efektima njihovog rada, budžetska podrška za predstavništva koja je Vlada Republike Srpske otvorila u osam država raste iz godine u godinu. Nedavno...

Tijana Cvjetićanin

Selma Ašćerić

Željeznice FBiH su daleko od najboljeg preduzeća jugoistočne Europe

Javnost je već navikla da od premijera Fadila Novalića čuje, najblaže rečeno, kontraverzne ideje i “najnevjerovatnije izjave”. Posljednja u nizu bila je izjava da smo “prevelike žrtve Koridora 5C, i...

Selma Ašćerić