Zaustaviti “divljanje cijena goriva” ili slijedi smjena Vlade FBiH

Otkako je, po treći put u ovoj godini, poskupilo gorivo svjedočimo i svakodnevnim blokadama saobraćaja u glavnom gradu BiH. Dok građani/ke protestuju, taksi prevoznici dižu cijene usluga,  bh. političari imaju različite reakcije na nova poskupljenja. I dok jedan dio bh. političara “podržava” građane, drugi dio pak prijeti “smjenom vlasti” zbog nekontrolisanog rasta cijena goriva.

Komentarišući trenutna poskupljenja, predsjednik SBB-a, Fahrudin Radončić izjavio je da će SBB već na narednoj sjednici Parlamenta FBiH zatražiti smjenu Vlade Federacije BiH ukoliko premijer Fadil Novalić (SDA) i ministar trgovine (SBB) Zlatan Vujanović ne poduzmu hitne mjere kako bi se zaustavilo “divljanje cijena goriva”.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić mora sazvati hitnu sjednicu Vlade FBiH i zajedno sa svim ministrima, pa i federalnim ministrom trgovine, Zlatanom Vujanovićem hitno zaustaviti monopolsko ponašanje vlasnika benzinskih pumpi.

(Fahrudin Radončić, 11.06.2018.)

Cijena nafte porasla je na svjetskom tržištu, i trenutno iznosi 77 dolara po barelu, a postoje indicije i da će rasti do 80 dolara po barelu.

Redovna, 27. sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH zakazana je za 19.06.2018. godine, i to će biti prilika da Fahrudin Radončić i SBB ispune svoje obećanja.

Istinomjer će s posebnom pažnjom pratiti ovo obećanje, te da li će SBB inicirati hitne mjere i tematske sjednice vezano za rast cijena goriva.

 

(Istinomjer.ba)

 

SDP BiH ustupio partnerima kandidatska mjesta za potpredsjednike RS-a

Jedna u nizu koalicija, saveza i blokova uspostavljenih u svrhu zajedničkog izlaska na predstojeće Opšte izbore u...

Plate u Federaciji BiH su, ipak, “nešto veće” nego u RS-u

Istinomjer je u vezi ove izjave konsultovao zvanične stranice Federalnog zavoda za statistiku FBiH i Republičkog zavoda za statistiku RS-a, te izračunao razliku u procentima u prosječnoj neto plati u...Većina u NS RS-a odbila Šukalovu inicijativu o izmjenama i dopunama Zakona o javnim tužilaštvima i Zakona o krivičnom postupku Srpske.

Šukalo je svoju inicijativu obrazložio time da “treba brisati član 29. Zakona o izmjenama zakona o javnim tužilaštvima Srpske po kome glavni tužilac, njegov zamjenik i svi tužioci u Srpskoj ne mogu u...