Zašto bi Gadafi dao milione da se nešto zove po Fahrudinu Radončiću?

Cerić i Radončić na "Iftaru na Kovačima" tokom kojeg je obznanjeno ime nove zgrade Rijaseta IZ BiH

(AVAZ): Vi ste još uvijek pojedinačno najveći domaći donator za izgradnju sjedišta Rijaseta.

Radončić: Pa, to je potvrda da se uvaženi reisu-l-ulema i ja ne slažemo po nekim stvarima. Vi znate da je ideja izgradnje upravne zgrade Rijaseta potekla od nas nekoliko domaćih biznismena. Ja sam dao oko 800.000 KM za izgradnju te zgrade. Tada zaista niko od nas nije imao u glavi opciju da će se ta zgrada preimenovati u “Vakuf Muamera Gadafija”. Zašto bi Fahro Radončić dao 800.000 da bi se nešto zvalo Muamer Gadafi?

(Dnevni avaz, 23. 9. 2011.)

***

Ured za zekat Rijaseta Islamske zajednice objavljuje da je ove godine na račun Bejtul-l-mala Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini zekat uplatilo više lica, a najveći iznos zekata koji je ove godine uplačen u Bejtu-l-mal, zekat od 50.000KM (pedeset hiljada) Fahrudina Radoćića, kojeg je izdojio iz svoje lične imovine kao zekat – četvrti šart islama.

(MINA, 7. 9. 2010.)

***

Preuzeto sa web-sajta Rijaseta IZ BiH o “Iftaru na Kovačima”, na kojem se govorilo o gradnji zgrade Rijaseta IZ BiH:

Nakon kratkog dokumentarnog filma o hronologiji izgradnje upravne zgrade IZ-e autora Muhameda Halilovića i Zehre Alispahić, generalni sekretar Rijaseta Muhamed Salkić je podnio kratki izvještaj, a potom su govorili ispred privrednika Fahrudin Radončić, ispred firme „ANS DRIVE” Muradif Bušatlić, ispred načelnika općine Stari grad Suad Berbić i Denis Zvizdić ispred Sarajevskog kantona. Svi su čestitali Islamskoj zajednici na postignutom uspjehu i iskazali spremnost da i dalje pomažu dok se posao ne završi na radost svih ljudi dobre volje.

No, ovogodišnji iftar na Kovačima ostat će upamčen po onome što prije dvije godine ni najveći optimisti nisu mogli zamisliti. U okolnostima recesije i nezaposlenosti nije nam mogla doći radosnija vijest iz Libije, koju je objavio reiusu-l-ulema u prisustvu ambasadora arapskih i islamskih zemalja među kojima je bio i libijski ambasador,  da je libijski lider Muamer Gadafi odlučio finansirati preostale radove na upravnoj zgradi Isalmske zajednice u Bosni i Hercegovini na Kovačima i na taj način upisati se među najveće vakife u Sarajevu i u Bosni i Hercegovini. Ova radosna vijest je obradovale sve prisutne i zato je jednoglasno prihvaćeno da upravna zgrada Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini nosi ime „Vakuf Muamer Gadafi”.

(MINA/Rijaset.ba, 28. 8. 2011.)

Komentar:

Prateći hronologiju i događaje, potpuno je jasno da je Fahrudin Radončić ne samo znao da će se nova zgrada Rijaseta IZ BiH zvati po bivšem libijskom čelniku, nego je to “jednoglasno prihvaćeno i obradovalo je prisutne” na “Iftaru na Kovačima”. Dakle, Fahrudin Radončić je bio “obradovan” činjenicom da će se zgrada Rijaseta zvati po tadašnjem lideru Libije koji, činjenica, tada nije bio u bijegu niti je bilo naznaka bombardovanja njegove domovine.
Međutim, Radončić, odjednom “bježi” od Gadafija, nakon svrgavanja tog “sveafričkog vođe”, kako je sebi “tepao”.
Fotografija koju vidite u članku je napravljena upravo na “Iftaru na Kovačima”, kada se saznalo da će zgrada nositi ime Muamera Gadafija.

Kritika višim nivoima vlasti nije na mjestu

Uprkos činjenici da se i u institucijama Republike Srpske konstantno zapošljavaju novi službenici/ce, te da je Vlada...

Džaferović i SDA zaboravili sa kim su trenutno u koaliciji

Iako je do početka izborne kampanje ostalo više od mjesec dana, mnoge partije i njihovi kanditati su već uveliko počeli sa animacijom birača. Tako i kandidat SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva...Neodlučni CIK i stranka “Dr. Vojislav Šešelj”

Opći izbori sve su bliže, a Centralna izborna komisija BiH (CIK), ako je suditi po ovjerama kandidatura političkih partija, prilično neodlučno dočekuje iste. Naime, CIK je najprije odbio ovjeriti...