“Zapela praktična realizacija” energetskih projekata

Dopredsjedavajući Predstavničkog doma PS BiH, Šefik Džaferović iznio je, gostujući u ponedjeljak u programu N1 televizije, neistinite tvrdnje o realizaciji brojnih energetskih projekata u BiH.

„Kažemo da će se izgraditi elektroenergetski objekti u BiH do 2026. godine. Mi danas već imamo praktično u realizaciji termoblok 7 TE Tuzla. Dole su zapele stvari sa odabranim izvođačem radova vezano za HE Vranduk. (…) Dakle to je već nešto što je u toku i treba da se završi i započeto je u ovom mandatu i ima realne šanse da bude završeno.“

Šefik Džaferović, 28.05.2018.

Istinomjer je ranije pisao o mnogobrojnim najavljenim elektroenergetskim projektima čija je realizacija trebala početi tokom ovog mandata, a što se nije desilo. Većina ovih projekata našla se i u predizbornom programu SDA za Opšte izbore 2014. godine.

U pogledu izgradnje bloka 7 TE Tuzla, iako su aktivnosti pomjerene sa „mrtve tačke“, ne možemo reći da je njegova izgradnja praktično u realizaciji što se jasno vidi i iz statusa projekta na zvaničnoj web stranici Elektroprivrede BiH.

Dom naroda Parlamenta FBiH donio je krajem aprila Zaključak o davanju predhodne saglasnosti u postupku izdavanja Energetske dozvole Elektroprivredi BiH d.d. – Sarajevo i prihvatanju Završne Informacije o izboru projektnog partnera za izgradnju Bloka 7 – 450 MW u TE „Tuzla“.

Ipak, da bi se započela realizacija ovog projekta, potrebno je da se o donesenim zaključcima izjasni i Predstavnički dom PSBiH.

Ugovor o izgradnji Hidroelektrane Vranduk, vrijedan 112,3 miliona KM, Elektroprivreda BiH potpisala je sa konzorcijem koji predvode kompanije STRABAG iz Austrije i Končar iz Hrvatske, i to u januaru 2016 godine. Početak radova na izgradnji prilikom potpisivanja ugovora najavljen je za proljeće 2016. godine, ali su radovi započeli tek u septembru iste godine.

Međutim, gradnja prvog poslijeratnog objekta ove vrste u sistemu Elektroprivrede BiH obustavljena je manje od godinu dana nakon što je započela. Kompanija Strabag AG Austrija prekinula je ugovor s Elektroprivredom BiH zbog obustave isplata po ugovoru o gradnji ovog objekta. Kada će gradnja biti nastavljena, prema navodima iz medija, još uvijek nije poznato.

S obzirom da se projekti koje je spominjao Džaferović još uvijek ne realizuju ili je njihova gradnja obustavljena, njegove navode ćemo ocijeniti kao neistinite.

(Istinomjer.ba)

Nezavisni odbor može predlagati Vladi USK imena kandidata za policijskog komesara

Premijer Unsko-sanskog kantona, Husein Rošić, govoreći o proceduri imenovanja policijskog komesara, ustvrdio je da...

Veliki majstor

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović je o Šefiku Džaferoviću, kandidatu ove stranke za Predsjedništvo BiH na predstojećim izborima imao samo riječi hvale. Ovaj...Džaferovićev sin ipak nije “godinama” volontirao

Na tribini Stranke demokratske akcije (SDA) pod nazivom "Razgovor sa građanima", koja je održana 21.07.2018. godine u Sarajevu, Šefik Džaferović, kandidat za člana Predsjedništva BiH, kritikovao je...