“Zapela praktična realizacija” energetskih projekata

Dopredsjedavajući Predstavničkog doma PS BiH, Šefik Džaferović iznio je, gostujući u ponedjeljak u programu N1 televizije, neistinite tvrdnje o realizaciji brojnih energetskih projekata u BiH.

„Kažemo da će se izgraditi elektroenergetski objekti u BiH do 2026. godine. Mi danas već imamo praktično u realizaciji termoblok 7 TE Tuzla. Dole su zapele stvari sa odabranim izvođačem radova vezano za HE Vranduk. (…) Dakle to je već nešto što je u toku i treba da se završi i započeto je u ovom mandatu i ima realne šanse da bude završeno.“

Šefik Džaferović, 28.05.2018.

Istinomjer je ranije pisao o mnogobrojnim najavljenim elektroenergetskim projektima čija je realizacija trebala početi tokom ovog mandata, a što se nije desilo. Većina ovih projekata našla se i u predizbornom programu SDA za Opšte izbore 2014. godine.

U pogledu izgradnje bloka 7 TE Tuzla, iako su aktivnosti pomjerene sa „mrtve tačke“, ne možemo reći da je njegova izgradnja praktično u realizaciji što se jasno vidi i iz statusa projekta na zvaničnoj web stranici Elektroprivrede BiH.

Dom naroda Parlamenta FBiH donio je krajem aprila Zaključak o davanju predhodne saglasnosti u postupku izdavanja Energetske dozvole Elektroprivredi BiH d.d. – Sarajevo i prihvatanju Završne Informacije o izboru projektnog partnera za izgradnju Bloka 7 – 450 MW u TE „Tuzla“.

Ipak, da bi se započela realizacija ovog projekta, potrebno je da se o donesenim zaključcima izjasni i Predstavnički dom PSBiH.

Ugovor o izgradnji Hidroelektrane Vranduk, vrijedan 112,3 miliona KM, Elektroprivreda BiH potpisala je sa konzorcijem koji predvode kompanije STRABAG iz Austrije i Končar iz Hrvatske, i to u januaru 2016 godine. Početak radova na izgradnji prilikom potpisivanja ugovora najavljen je za proljeće 2016. godine, ali su radovi započeli tek u septembru iste godine.

Međutim, gradnja prvog poslijeratnog objekta ove vrste u sistemu Elektroprivrede BiH obustavljena je manje od godinu dana nakon što je započela. Kompanija Strabag AG Austrija prekinula je ugovor s Elektroprivredom BiH zbog obustave isplata po ugovoru o gradnji ovog objekta. Kada će gradnja biti nastavljena, prema navodima iz medija, još uvijek nije poznato.

S obzirom da se projekti koje je spominjao Džaferović još uvijek ne realizuju ili je njihova gradnja obustavljena, njegove navode ćemo ocijeniti kao neistinite.

(Istinomjer.ba)

Još jedna netačna tvrdnja o broju neprovedenih odluka Ustavnog suda BiH

Veoma često se od strane visokih političkih dužnosnika u Bosni i Hercegovini iznose netačne tvrdnje kada je u pitanju...

Odnos člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i Kluba Hrvata u PSBiH

Govoreći o “krizi vlasti”, koja je po njegovom mišljenju već nastupila, jer “ne postoji zakon po kojem se može popuniti Dom naroda u Parlamentu FBiH, pa tako ni u Parlamentu BiH” Mario Karamatić,...Nije tajna

Ovih dana, dok čekamo zvanične rezultate Općih izbora 2018, osim brojnih pritužbi na nepravilnosti tokom izbornog procesa, svjedočimo i raznoraznim izjavama koje dolaze od još uvijek nezvaničnih...