Zalaganje za besplatan internet u Starom Gradu urodilo plodom

Zahvaljujući inicijativi Naše Stranke, te vijećnice Adle Kupusović, građani i turisti će moći od sada pristupiti otvorenoj Wi-Fi mreži “Općina Stari Grad Free WiFi”, koja pokriva prostor od Baščaršijskog trga do Katedrale, kroz glavne šetnice ulica Sarači i Ferhadija.

Iako je još 2013. godine besplatan pristup bežičnom internetu, budžetski planiran u užem jezgru Općine Stari Grad, njega do sada bilo. Vedran Grebo, vijećnik Naše Stranke u Općini Stari Grad, je još 2013. godine podnio inicijativu koja bi riješila problem pristupanju besplatnoj wi-fi konekciji. Prvobitnim planom besplatna wi-fi konekcija je trebala biti uspostavljena na prostoru Baščaršijskog trga, Trga ispred Katedrale te At Mejdana. Wi-fi je uspostavljen samo na području Baščaršijskog trga, međutim isti nije funkcionisao adekvatno.

Ovom problematikom u skorije vrijeme bavila se i vijećnica Naše Stranke u Općini Stari Grad, Adla Kupusović, koja je u februaru ove godine na 15. sjednici Općinskog vijeća podnijela inicijativu za rješavanje ovog pitanja.

“Možda objektivni razlozi za dosadašnji neuspjeh s ovim projektom postoje, međutim, građani moraju o tome biti obaviješteni. Pred izbore 2014. obećati besplatan internet pa ga postepeno gasiti i nadati se da će građani taj projekat zaboraviti jeste manipulacija. Mi iz Naše stranke to nećemo dopustiti, na ovom pitanju insistirat ćemo dok ga ne riješimo.”

Adla Kupusović, 09.03.2018.

Služba za odnose sa javnošću i informacione sisteme Općine Stari Grad je po zaprimanju inicijative poduzela aktivnosti u cilju provjere funkcionisanja besplatnog interneta, te je nakon dobijene saglasnosti Općinskog načelnika, Ibrahima Hadžibajrića počela realizacija ovog prijedloga. Wi-fi je uspostavljen na području od Baščaršijskog trga pa do Katedrale, no uslijed specifičnog terena uspostavljanje besplatnog interneta na području At Mejdana će pričekati još neko vrijeme.

“U ovim danima, pred početak turističke sezone, izuzetno mi je drago što su nadležne službe reagovale ovako brzo na moju inicijativu koju smo podnijeli na sjednici Općinskog vijeća u februaru i prepoznale njen značaj. Stari Grad je ovim potezom na korak bliže do pružanja izvanrednog turističkog iskustva svim posjetiteljima”.

Adla Kupusović, 24.05.2018.

Zbog istrajnosti u provođenju inicijative, Naša Stranka i vijećnica Adla Kupusović od Istinomjera dobija ocjenu ispunjeno.

(istinomjer.ba)

Nezavisni odbor može predlagati Vladi USK imena kandidata za policijskog komesara

Premijer Unsko-sanskog kantona, Husein Rošić, govoreći o proceduri imenovanja policijskog komesara, ustvrdio je da...

Klirinški dug uplaćen Federaciji BiH nije otišao u infrastrukturne projekte

Još prije nego su sredstva uplaćena, premijer Vlade FBiH, Fadil Novalić u par navrata izjavio je da će novac od klirinškog duga biti iskorišten u infrastrukturne projekte. Avgusta mjeseca...Općina Centar finansira obuku za programere, a nakon toga obećava i zaposlenje u IT sektoru

Načelnik Općine Centar, Nedžad Ajnadžić je u svom izbornom programu smanjenje nezaposlenosti svrstao u sami vrh liste prioriteta. Jedan od najavljenih projekata, koji je nedavno realizovan, bila je i...