Zakon o radu FBiH usvojen neustavno

Donošenje Zakona o radu FBiH je propraćeno nizom kontroverzi. Zakon je donesen krajem jula 2015. godine, bez da je održana javna rasprava o nacrtu zakona, a od usvajanja prijedloga zakona na Vladi FBiH do njegovog usvajanja u Domu naroda prošlo je tek 7 dana.

Za dopredsjedavajućeg Parlamenta FBiH izabrani su Marinko Čavara iz HDZ-a BiH u ime hrvatskog naroda i Saša Mitrović iz Demokratske fronte u ime srpskog naroda (Kemal Zorlak - Anadolu Ajansı)

O prijedlogu Zakona o radu FBiH se u Domu naroda raspravljalo 30. jula 2015. godine, te je ovaj prijedlog i usvojen. Međutim, predstavnici (tadašnjih) opozicionih stranaka (SBB, SDP, DF i Naša stranka) su izašli sa sjednice, ne želeći da prisustvuju glasanju zbog povreda poslovnika, budući da je sjednica zakazana tek dva dana prije samog održavanja, te nemogućnosti poslanika da predlože amandmane na Prijedlog zakona.

Zakon o radu je ipak usvojen, a tri mjeseca nakon usvajanja, 17 delegata u Domu naroda FBiH (DF, SDP i Naša stranka) je pred Ustavnim sudom FBiH pokrenulo spor u vezi s procedurom usvajanja Zakona o radu.

“Prijedlog Zakona o radu u redovnoj proceduri je razmatran i usvojen na sjednici Doma naroda održanoj 30. jula 2015. godine. Kršenjem Poslovnika o radu Doma naroda Parlamenta FBiH te Ustava FBiH od rukovodstva Doma, delegatima Doma naroda onemogućeno je pravo da ulažu amandmane na predloženi zakon, čime temeljna demokratska procedura usvajanja zakona zagarantirana Ustavom FBiH nije ispoštovana”

Saopštenje zastupnika DF, SDP i Naše stranke

Ustavnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine je trebalo nešto više od tri mjeseca da donese odluku u ovom sporu, pa je tako 23. februara 2016. godinu donio odluku da je sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH u dijelu odlučivanja o Zakonu o radu održana u suprotnosti sa Pravilnikom o radu i Ustavom, te je naložio da delegati ponovo razmatraju Prijedlog Zakona o radu.

Budući da je Ustavni sud FBiH nedvosmisleno zaključio da je prilikom usvajanja Zakona o radu FBiH prekršen Pravilnik o radu i Ustav FBiH,  delegati ove tri stranke od Istinomjera dobijaju ocjenu istinito.

(istinomjer.ba)

Hujić nije obavio “dužnost” koju je 2016. godine obećao građanima B. Petrovca

Ovakve vrste kandidatura izborna legislativa u BiH predviđa, ali ćemo ovom prilikom podsjetiti i na obećanje koje je...

Vareš: Da li je Komšić dobrodošao?

Komentari i reakcije na izborne rezultate koje su ostvarile stranke i pojedinci na nedavno održanim Općim izborima 2018. godine i dalje su aktuelna tema u bh. javnosti. Komentirajući nedavno održane...


CIK BiH: Govor mržnje i govor koji je “mogao da pozove ili podstakne na nasilje”

Predizborna kampanja za Opće izbore 2018. godine bila je sve osim fer i korektna. Od stranaka koje su se borile za naklonost birača u BiH najmanje smo slušali konkretne programske ciljeve i planove...