Zabranjeno pušenje na čekanju u Republici Srpskoj

Na dnevnom redu 23. redovne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske neće se naći Nacrt zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duhanskih proizvoda.

I pored obećanja koje je dao ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, Dragan Bogdanić, Nacrt zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duhanskih proizvoda, koji je Vlada Republike Srpske usvoijla na svojoj 153. sjednici, neće danas biti razmatran u Narodnoj skupštini RS.

Govoreći o Nacrtu zakona o zabrani pušenja na javnim mjestima, Bogdanić je rekao da on treba da uđe u skupštinsku proceduru na prvoj redovnoj sjednici parlamenta Srpske, te da će kroz javnu raspravu biti prostora za eventualne korekcije.

06.12.2017.

Međutim, na usvojenom dnevnom redu 23. redovne sjednice najvećeg zakonodavnog tijela RS-a, pomenutog Nacrta ipak nije bilo.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić rekao je da je Nacrt povučen sa dnevnog reda današnje sjednice Narodne skupštine RS i da je potrebno da ide na doradu:

Neke stvari smo možda malo pregrubo definisali, pa smo nacrt zakona povukli da to još malo doradimo.

Dragan Bogdanić, 07.02.2018.

Sa druge strane, predsjednik Udruženja ugostitelja RS Željko Tatić ne osporava činjenicu da je potrebno zaštititi zdravlje stanovnika, ali tvrdi da je u izradi ovog zakonskog rješenja napravljeno mnogo propusta.

Dosta je nepravilnosti napravljeno ovim zakonom i nadam se daće oni koji “kroje pravila” organizovati sastanak i pozvati predstavnike ugostitelja kako bi bar čuli mišljenje struke u vezi s ovim.

Željko Tatić, 07.02.2018.

U izradi Nacrta je učestvovalo šest ministarstava, te je navedeno da su mjere koje predviđa ovaj zakon u skladu sa Okvirnim konvencijom o kontroli duvana i duvanskih proizvoda, Konvencijom o pravima djeteta, Konvencijom o ljudskim pravima i Politikom o unapređivanju zdravlja stanovništva Republike Srpske i da zakon “djeluje u pravcu podizanja svijesti i promjena ponašanja u praksi u vezi sa konzumiranjem duvanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje”.  

Na konkretne odgovore da li je i šta i pored temeljite pripreme prilikom izrade Nacrta “pregrubo definisano”, i koje su ako uopšte jesu “nepravilnosti napravljene ovim zakonom”, javnost će očigledno morati još sačekati, ali obećanje ministra Bogdanića da će se Nacrt zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duhanskih proizvoda naći na prvoj redovnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske Istinomjer ocjenjuje kao neispunjeno.

(istinomjer.ba)

Hujić nije obavio “dužnost” koju je 2016. godine obećao građanima B. Petrovca

Ovakve vrste kandidatura izborna legislativa u BiH predviđa, ali ćemo ovom prilikom podsjetiti i na obećanje koje je...

Vareš: Da li je Komšić dobrodošao?

Komentari i reakcije na izborne rezultate koje su ostvarile stranke i pojedinci na nedavno održanim Općim izborima 2018. godine i dalje su aktuelna tema u bh. javnosti. Komentirajući nedavno održane...


CIK BiH: Govor mržnje i govor koji je “mogao da pozove ili podstakne na nasilje”

Predizborna kampanja za Opće izbore 2018. godine bila je sve osim fer i korektna. Od stranaka koje su se borile za naklonost birača u BiH najmanje smo slušali konkretne programske ciljeve i planove...