Zabranjeno pušenje na čekanju u Republici Srpskoj

Na dnevnom redu 23. redovne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske neće se naći Nacrt zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duhanskih proizvoda.

I pored obećanja koje je dao ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, Dragan Bogdanić, Nacrt zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duhanskih proizvoda, koji je Vlada Republike Srpske usvoijla na svojoj 153. sjednici, neće danas biti razmatran u Narodnoj skupštini RS.

Govoreći o Nacrtu zakona o zabrani pušenja na javnim mjestima, Bogdanić je rekao da on treba da uđe u skupštinsku proceduru na prvoj redovnoj sjednici parlamenta Srpske, te da će kroz javnu raspravu biti prostora za eventualne korekcije.

06.12.2017.

Međutim, na usvojenom dnevnom redu 23. redovne sjednice najvećeg zakonodavnog tijela RS-a, pomenutog Nacrta ipak nije bilo.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić rekao je da je Nacrt povučen sa dnevnog reda današnje sjednice Narodne skupštine RS i da je potrebno da ide na doradu:

Neke stvari smo možda malo pregrubo definisali, pa smo nacrt zakona povukli da to još malo doradimo.

Dragan Bogdanić, 07.02.2018.

Sa druge strane, predsjednik Udruženja ugostitelja RS Željko Tatić ne osporava činjenicu da je potrebno zaštititi zdravlje stanovnika, ali tvrdi da je u izradi ovog zakonskog rješenja napravljeno mnogo propusta.

Dosta je nepravilnosti napravljeno ovim zakonom i nadam se daće oni koji “kroje pravila” organizovati sastanak i pozvati predstavnike ugostitelja kako bi bar čuli mišljenje struke u vezi s ovim.

Željko Tatić, 07.02.2018.

U izradi Nacrta je učestvovalo šest ministarstava, te je navedeno da su mjere koje predviđa ovaj zakon u skladu sa Okvirnim konvencijom o kontroli duvana i duvanskih proizvoda, Konvencijom o pravima djeteta, Konvencijom o ljudskim pravima i Politikom o unapređivanju zdravlja stanovništva Republike Srpske i da zakon “djeluje u pravcu podizanja svijesti i promjena ponašanja u praksi u vezi sa konzumiranjem duvanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje”.  

Na konkretne odgovore da li je i šta i pored temeljite pripreme prilikom izrade Nacrta “pregrubo definisano”, i koje su ako uopšte jesu “nepravilnosti napravljene ovim zakonom”, javnost će očigledno morati još sačekati, ali obećanje ministra Bogdanića da će se Nacrt zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duhanskih proizvoda naći na prvoj redovnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske Istinomjer ocjenjuje kao neispunjeno.

(istinomjer.ba)

Hoće li Dodik ići do kraja sa kandidaturom za Predsjedništvo BiH?

U proteklom periodu bili smo svjedoci Dodikovog “nećakanja” o mogućoj kandidaturi za člana Predsjedništva BiH, i datumu...

Igor Crnadak

Primjereno ili nije?

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak ima različit pristup kada je komentarisanje izjava članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine u pitanju.   U intervjuu koji je ministar...


Na Opštim izborima 2018. godine-otvorene liste zatvorenog tipa

Pitanje cenzusa unutar kandidatskih listi na izborima ponovo je aktuelizirano najavom Socijaldemokratske partije BiH da će u parlamentarnu proceduru uputiti Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog...