Za Čovića više ne postoji mogućnost izmjene Izbornog zakona BiH

Dragan Čović i ranije je iznosio isti stav u pogledu krajnjeg roka za izmjenu Izbornog zakona kojeg, sudeći po posljednjoj izjavi, nije promijenio.

Nakon sjednice Hrvatskog narodnog sabora (HNS), održane 14.05.2018. godine, predsjednik HDZ-a BiH i član Predsjedništva BiH, Dragan Čović u izjavi za medije iznio je ponovo svoje viđenje mogućnosti izmjena Izbornog zakona BiH, nakon što je Centralna izborna komisija (CIK) raspisala Opšte izbore za oktobar 2018. godine. Naglašavajući da “kako uopće nema smisla razgovarati o izmjenama izbornog zakonodavstva u ovoj godini”, dodao je “da je bilo kakva aktivnost vezana za izmjene Izbornog zakona BiH sada nemoguća”:

U Izborni zakon BiH se ne smije dirati u ovoj kalendarskoj godini. Ne dolaze u obzir bilo kakve aktivnosti vezane za izmjene izbornog zakonodavstva u ovoj godini. Za nas to nema nikakvog smisla.

Dragan Čović, 14.05.2018.

Dragan Čović i ranije je iznosio isti stav u pogledu krajnjeg roka za izmjenu Izbornog zakona.

Tako je marta ove godine izrazio optimizam da se “promjena Izbornog zakona može izvršiti na vrijeme, odnosno do raspisivanja izbora”, te polovinom aprila mjeseca 2018. godine ponovio:

Raspisivanjem ćemo završiti priču o Izbornom zakonu, ne dozvoljavajući nekom da špekulira da će se on moći promijeniti u desetom mjesecu. Prema standardu ponašanja, Izborni zakon smo trebali završiti do kraja prošle godine. A kad već nismo uspjeli onda je to svakako potrebno uraditi do petog mjeseca.

Dragan Čović, 13.04.2018.

Obzirom na nekoliko puta ponovljene stavove koji se odnose na, po njegovom mišljenju, krajnji rok do kojeg je moguće vršiti izmjene Izbornog zakona BiH u ovoj godini, stajalište predsjednika HDZ-a BiH po o ovom pitanju Istinomjer ocjenjuje dosljednim.

(istinomjer.ba)

 

Počelo uklanjanje naplatnih kućica u Glamočanima

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić i vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća "Putevi Republike Srpske"...

Oporezivanje kladioničara šteta ili korist za grad Zenicu?

Krajem 2016. godine, Gradsko vijeće Grada Zenice, na osnovu prijedloga gradonačelnika Zenice, Fuada Kasumovića izglasalo je uvođenje novih poreza. Osim kladionica, koje su izazvale najveću pažnju...Program sufinansiranja zapošljavanja asistenata na fakultete

Krajem prošle godine svjedočili smo najavi velikih planova i obećanja iz Vlade KS kada je u pitanju zapošljavanje. Između ostalog mogli smo čuti i da budžet za 2018. godinu garantuje i zaposlenje 150...