Voće iz BiH ponovo u Rusiji

Krajem septembra ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović najavio je potpisivanje protokola kojim bi se ukinula privremena zabrana izvoza voća i povrća u Rusiju.

mirko_sarovic08

 

“Radi se o tipskom protokolu, kojeg je Rusija već potpisala sa Makedonijom i Srbijom. Ja ću predložiti tekst ovog protokola već na narednoj sjednici Vijeća ministara, koja je zakazana za srijedu 28. septembra, kako bi se o njemu moglo izjasniti i Predsjedništvo BiH na prvoj narednoj sjednici. Međutim, da naši izvoznici ne bi morali čekati da naše institucije provedu cijelu proceduru prihvatanja ovog dokumenta, tražit ću od Rusije da ukine zabranu izvoza i prije nego što potpišemo protokol.”

(Mirko Šarović, Faktor.ba, 26.09.2016.)

Podsjećamo, Rusija je početkom augusta ove godine uvela privremenu zabranu uvoza voća i povrća iz BiH zbog nedostatka potvrde o bezbjednosti proizvoda. Nakon toga u BiH su boravili i inspektori Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije koji su obišli lokacije na kojima se proizvodi i skladišti voće i povrće namijenjeno ruskom tržištu. 

Ipak, Vijeće ministara BiH podržalo je na sjednici 28. septembra Prijedlog protokola za osiguranje fitosanitarnih zahtjeva između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije prilikom međusobnih isporuka proizvoda visokog fitosanitarnog rizika.

Prije nekoliko dana Vijeće ministara BiH saopštilo je kako je uspješno okončalo aktivnosti koje će bosanskohercegovačkim proizvođačima voća i povrća omogućiti izvoz u Rusiju, a od sljedeće godine i u sve zemlje Evropske unije. Ovu informaciju potvrdio je i sam resorni ministar Mirko Šarović.

„Čekali smo ovu vijest proteklih dana. Znak je ovo da smo otklonili prepreke koje smo imali u protekla dva mjeseca i ovo je odlična vijest za sve proizvođače voća i povrća koji ponovo svoje proizvode mogu izvoziti u Rusiju.“

(Mirko Šarović, Faktor.ba, 21.10.2016.)

Dakle, iako zabrana nije ukinuta prije potpisivanja ovog Protokola sve provedene aktivnosti ukazuju na to da se ministar Šarović angažovao da se ova zabrana ukine te će Istinomjer njegovo obećanje ocjeniti kao ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Vjetroelektrana Mesihovina puštena u pogon

Završetak radova i puštanje u pogon prve bh. vjetroelektrane Mesihovina, nakon nekoliko odgađanja, najavljen je u...

Vanjska politika BiH od sada u okviru usvojene Strartegije

“Ne možemo vanjsku politiku voditi od danas do sutra i korigirati neke odnose”. Problemi u vanjskopolitičkom djelovanju Bosne i Hercegovine evidentni su i postoje od samog potpisivanja...


Poskupio gradski prevoz u Banja Luci

Nakon pregovora, svi prijedlozi koje je iznio gradonačelnik Radojičić prihvaćeni su od strane privatnih prevoznika.   Ugovorom između Grada Banja Luka i privatnih prevoznika potpisanim...