Voće iz BiH ponovo u Rusiji

Krajem septembra ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović najavio je potpisivanje protokola kojim bi se ukinula privremena zabrana izvoza voća i povrća u Rusiju.

mirko_sarovic08

 

“Radi se o tipskom protokolu, kojeg je Rusija već potpisala sa Makedonijom i Srbijom. Ja ću predložiti tekst ovog protokola već na narednoj sjednici Vijeća ministara, koja je zakazana za srijedu 28. septembra, kako bi se o njemu moglo izjasniti i Predsjedništvo BiH na prvoj narednoj sjednici. Međutim, da naši izvoznici ne bi morali čekati da naše institucije provedu cijelu proceduru prihvatanja ovog dokumenta, tražit ću od Rusije da ukine zabranu izvoza i prije nego što potpišemo protokol.”

(Mirko Šarović, Faktor.ba, 26.09.2016.)

Podsjećamo, Rusija je početkom augusta ove godine uvela privremenu zabranu uvoza voća i povrća iz BiH zbog nedostatka potvrde o bezbjednosti proizvoda. Nakon toga u BiH su boravili i inspektori Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije koji su obišli lokacije na kojima se proizvodi i skladišti voće i povrće namijenjeno ruskom tržištu. 

Ipak, Vijeće ministara BiH podržalo je na sjednici 28. septembra Prijedlog protokola za osiguranje fitosanitarnih zahtjeva između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije prilikom međusobnih isporuka proizvoda visokog fitosanitarnog rizika.

Prije nekoliko dana Vijeće ministara BiH saopštilo je kako je uspješno okončalo aktivnosti koje će bosanskohercegovačkim proizvođačima voća i povrća omogućiti izvoz u Rusiju, a od sljedeće godine i u sve zemlje Evropske unije. Ovu informaciju potvrdio je i sam resorni ministar Mirko Šarović.

„Čekali smo ovu vijest proteklih dana. Znak je ovo da smo otklonili prepreke koje smo imali u protekla dva mjeseca i ovo je odlična vijest za sve proizvođače voća i povrća koji ponovo svoje proizvode mogu izvoziti u Rusiju.“

(Mirko Šarović, Faktor.ba, 21.10.2016.)

Dakle, iako zabrana nije ukinuta prije potpisivanja ovog Protokola sve provedene aktivnosti ukazuju na to da se ministar Šarović angažovao da se ova zabrana ukine te će Istinomjer njegovo obećanje ocjeniti kao ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Zvizdić naveo sporna pitanja iz Upitnika EK

Nakon povratka iz Brisela gdje se sastao sa visokom predstavnicom Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost...

Završeni radovi na tunelu “Kalovita brda”

Tunel “Kalovita brda” na samom ulazu u Pale zatvoren je za saobraćaj još početkom septembra. Tada je najavljeno da je rok za završetak radova tri mjeseca. Sada, Nenad Nešić iz JP “Putevi Republike...


SDA-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona konačno u proceduri

Nakon što je njegovo ranije obećanje o skorom slanju Izbornog zakona u parlamentarnu prodceduru Istinomjer već jednom ocijenio kao neispunjeno, zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma PSBiH,...