Vlada RS: Naknada za neustavne odluke resornih ministarstava

Tokom prošle i početkom ove godine Ustavni sud RS donio je nekoliko odluka kojim je ocijenjeno da su pojedina resorna ministarstva nezakonito obračunavala naknade za troškove prevoza zaposlenicima/cama u svojim resorima. Shodno odlukama Ustavnog suda RS, ministar pravde i potpredsjednik Vlade Republike Srpske, Anton Kasipović izjavio je da će Vlada RS, tokom ove godine, u šest mjesečnih rata izmiriti “razliku troškova prevoza za radnike u upravi, pravosuđu, unutrašnjim poslovima, prosvjeti i kulturi”.

Anton Kasipović

Odluka Ustavnog suda je različita od oblasti do oblasti. Kada je riječ o pravosuđu, odluka je iz decembra prošle godine, dok je za druge resore odluka iz januara ove godine. Obaveze za taj period ćemo izmiriti u najviše šest mjesečnih rata, a kompletnu analizu svih isplata će uraditi Ministarstvo finansija.

U tom smislu će resorna ministarstva u narednih nekoliko dana pripremiti tekst memoranduma, koji ćemo poslati na usaglašavanje granskim sindikatima, a po usaglašavanju teksta ćemo potpisati taj akt.

(Anton Kasipović, 01.02.2018.)

Naime, Ustavni sud RS utvrdio je da Uputstva o načinu obračuna naknade troškova prevoza zaposlenim u institucijama u nekoliko resora RS nisu bila u saglasnosti sa Ustavom RS, Zakonom o radu i Zakonom o platama zaposlenih u pravosuđu RS.

U skladu sa zakonskim propisima poslodavac je obavezan da radniku isplaćuje “naknadu troškova prevoza kod dolaska na posao i povratka s posla, ukoliko prevoz nije organizovan od strane poslodavca”, a ovo pravo bilo je uskraćeno zaposlenicima/cama na osnovu internih odluka ministarstava.

Po ovoj instrukciji Vlade, radnici koji koriste prevoz su zakinuti u sredinama gdje nemaju mogućnost da koriste javni prevoz. Imaju pola te naknade, što je van svake pameti.

(Siniša Petrović, predsjednik Sindikata pravosuđa RS, 29.11.2017.)

I Kasipovićev resor, odnosno ministarstvo pravde RS također je donijelo protuustavnu odluku.

Ustavni sud RS utvrdio je da član 7. Uputstva o načinu obračuna naknade troškova prevoza zaposlenih u institucijama pravosuđa RS, koji je donio ministar pravde RS, nije u saglasnosti s Ustavom RS, Zakonom o radu i Zakonom o platama zaposlenih u pravosuđu RS.

Imajući u vidu da je Posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u institucijama pravosuđa RS određeno da se ova naknada isplaćuje u visini pune cijene prevozne karte u javnom saobraćaju, Ustavni sud je ocijenio da je donosilac osporene odredbe izašao iz okvira svojih ustavnih i zakonskih ovlašćenja, te da je predmetnim normiranjem narušio načela ustavnosti i zakonitosti

(Ustavni sud RS, 29.11.2017.)

Početkom februara ministar Kasipović izjavio je da je da će ovi nezakoniti potezi biti korigovani, odnosno da je zajednički stav Vlade i sindikata da se ovo pitanje istovremeno riješi za sve sporne oblasti i na identičan način.

Danas je u Banjoj Luci, u ime Vlade Republike Srpske, u svojstvu Potpredsjednika Vlade Republike Srpske, Anton Kasipović potpisao usaglašeni Memorandum o izmirivanju obaveza nastalih povodom izvršenja odluka Ustavnog suda Republike Srpske, a vezano za izmirivanje troškova prevoza radnika.

Memorandum predviđa da se naknada troškova prevoza, prilikom dolaska na posao i povratka sa posla, isplaćuje u skladu sa odredbama posebnih kolektivnih ugovora, i to za radnike kojima je mjesto stanovanja udaljeno od radnog mjesta preko četiri kilometra, u visini pune cijene prevozne karte u javnom saobraćaju ili ugovorene cijene mjesečne karte kod ovlašćenog prevoznika.

Takođe, potpisnici Memoranduma su se saglasili da se obaveze nastale radi izvršenja odluka Ustavnog suda Republike Srpske za period 2016. i 2017. godine, a koje nisu utužene, počnu izmirivati nakon realizacije Memoranduma o razumijevanju o izmirivanju obaveza iz prethodnog perioda zaključenog dana, 21.04.2017. godine, i to u šest rata.

(Vlada Republike Srpske, 05.03.2018.)

Nedavno je Kasipović izjavio i da se izmirenje obaveza iz 2017. godine “sprovodi u skladu sa utvrđenom dinamikom”. Istinomjer će pratiti da li će se realizacija svih obaveza, utuženih i neutuženih, shodno današnjim najavama i potpisanom memorandumu odvijati po planu.

Anton Kasipović za potpisivanja memoranduma na osnovu kojeg bi se trebalo realizovati obećanja o izmirenju razlike troškova prevoza dobija ocjenu radi se na tome.

 

(Istinomjer.ba)

Još jedna netačna tvrdnja o broju neprovedenih odluka Ustavnog suda BiH

Veoma često se od strane visokih političkih dužnosnika u Bosni i Hercegovini iznose netačne tvrdnje kada je u pitanju...

RS: Obavljanje pravnih poslova elektronskim putem

Prema najavi direktora Agencije za informaciono društvo Republike Srpske, Srđana Rajčevića, od sredine naredne godine građanima/kama RS biće omogućeno brže i efikasnije obavljanje pravnih poslova...Formiranje vlasti u Kantonu Sarajevo je moguće bez SDA?

Sastanak i dogovori o formiranju postizborne vlasti na nivou Kantona Sarajevo najavljen je za sutra, 19.10.2018. godine. Inicijator i domaćin sastanka je Naša stranka, a ideja vodilja pregovora ove...