Vlada KS krši Zakon koji je usvojila pola godine ranije

Vlada KS prošle sedmice donijela je odluku prema kojoj mjesečna naknada za predsjednika Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS iznosi 720 KM. Ništa ne bi bilo sporno da ista Vlada samo pola godine ranije nije usvojila “Zakon o plaćama i naknadama članova organa upravljanja institucija KS, kantonalnih javnih preduzeća i drugih ustanova čiji je osnivač kanton”, a kojim je ova naknada ograničena na polovinu prosječne plaće.

vlada-ks

Zakon o plaćama i naknadama članova organa upravljanja institucija KS usvojen je jednoglasno u Skupštini KS, 29. februara ove godine. Članom 8. ovog Zakona je utvrđeno da mjesečna naknada za rad predsjednika upravnih i nadzornih odbora javnih preduzeća može iznositi do 50 posto prosječne plaće u FBiH, dok je za članove tih odbora najviša utvrđena naknada ne smije biti veća od 40 posto od prosječne neto plate.

Premijer KS, Elmedin Konaković tada je izjavio:

Svjesni smo da njime ne možemo riješiti sve probleme ali  krećemo u tom pravcu. Imamo načina i alata da pratimo rad preduzeća i instittucija u javnom sektoru. Pred direktore smo postavili jasne zadatke i ciljeve, pratit ćemo i analizirati njihovo ostvarivanje. Svi koji budu dobro radili i unapređivali poslovanje biće svakako vrednovani za to”

Elmedin Konaković, 29.02.2016.

Međutim, pola godine kasnije Vlada je, mimo ranije usvojenog zakona, usvojila odluku kojom je naknada predsjednika Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS utvrđena na iznos od 720 KM, što je daleko više od polovine prosječne plaće u FBiH koja u junu, prema podacima FZS iznosila 834 KM. Istom odlukom također je definisano da članovi upravnog odbora Zavoda imaju naknadu od 600 KM.

S obzirom da je Vlada KS usvojila spornu Odluku kojom je praktično prekršen ranije usvojeni Zakon koji je definisao visinu naknada za učešće u radu u upravnim odborima javnih preduzeća u KS, ovaj potez možemo ocijeniti kao nedosljedan.

istinomjer.ba

Neodlučni CIK i stranka “Dr. Vojislav Šešelj”

Opći izbori sve su bliže, a Centralna izborna komisija BiH (CIK), ako je suditi po ovjerama kandidatura političkih...

Ako se razumije važnost institucija – nema bojkota

Premijerka Republike Srpske, Željka Cvijanović kandidatkinja je SNSD-a za predsjednicu RS na predstojećim oktobarskim izborima. Obrazlažući svoja čvrsta uvjerenja da će upravo ona postati...I Skopljaković se predomislio-neće biti kandidat za Predsjedništvo BiH

Početkom maja ove godine, predsjednik Hrvatske stranke, Božo Skopljaković odlučno je najavio svoju kandidaturu za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. Početkom maja ove godine,...