Vlada KS krši Zakon koji je usvojila pola godine ranije

Vlada KS prošle sedmice donijela je odluku prema kojoj mjesečna naknada za predsjednika Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS iznosi 720 KM. Ništa ne bi bilo sporno da ista Vlada samo pola godine ranije nije usvojila “Zakon o plaćama i naknadama članova organa upravljanja institucija KS, kantonalnih javnih preduzeća i drugih ustanova čiji je osnivač kanton”, a kojim je ova naknada ograničena na polovinu prosječne plaće.

vlada-ks

Zakon o plaćama i naknadama članova organa upravljanja institucija KS usvojen je jednoglasno u Skupštini KS, 29. februara ove godine. Članom 8. ovog Zakona je utvrđeno da mjesečna naknada za rad predsjednika upravnih i nadzornih odbora javnih preduzeća može iznositi do 50 posto prosječne plaće u FBiH, dok je za članove tih odbora najviša utvrđena naknada ne smije biti veća od 40 posto od prosječne neto plate.

Premijer KS, Elmedin Konaković tada je izjavio:

Svjesni smo da njime ne možemo riješiti sve probleme ali  krećemo u tom pravcu. Imamo načina i alata da pratimo rad preduzeća i instittucija u javnom sektoru. Pred direktore smo postavili jasne zadatke i ciljeve, pratit ćemo i analizirati njihovo ostvarivanje. Svi koji budu dobro radili i unapređivali poslovanje biće svakako vrednovani za to”

Elmedin Konaković, 29.02.2016.

Međutim, pola godine kasnije Vlada je, mimo ranije usvojenog zakona, usvojila odluku kojom je naknada predsjednika Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS utvrđena na iznos od 720 KM, što je daleko više od polovine prosječne plaće u FBiH koja u junu, prema podacima FZS iznosila 834 KM. Istom odlukom također je definisano da članovi upravnog odbora Zavoda imaju naknadu od 600 KM.

S obzirom da je Vlada KS usvojila spornu Odluku kojom je praktično prekršen ranije usvojeni Zakon koji je definisao visinu naknada za učešće u radu u upravnim odborima javnih preduzeća u KS, ovaj potez možemo ocijeniti kao nedosljedan.

istinomjer.ba

Dugogodišnja članica SDP-a, sada na listi SDA.

Smiljana Viteškić, članica SDP-a od njenog osnivanja, koja je godinama kritikovala rad, prvenstveno ilidžanske SDA, te...

Dok sporazum sa DNS-om kaže jedno, Dodik sada kaže drugo

Predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik jučer je u javnost iznio drugačiji stav po pitanju dijelova “Sporazuma o međusobnoj koalicionoj saradnji” potpisanog između SNSD-a, DNS-a i SP-a, od onoga kojeg je...Kritika višim nivoima vlasti nije na mjestu

Uprkos činjenici da se i u institucijama Republike Srpske konstantno zapošljavaju novi službenici/ce, te da je Vlada Republike Srpske sredinom jula ove godine donijela odluku o povećanju plate...