Vlada Kantona Sarajevo kupuje azil za pse u Prači

Nakon medijskih napisa o šokantnom stanju u azilu za napuštene pse u Prači, za kojeg se na kraju ustanovilo da je u privatnom vlasništvu firme koja nije registrovana za tavku djelatnost, premijer Kantona Sarajevo najavio je rješavanje ovog problema u 2018. godini.

Prihvatilište za napuštene i izgubljene životinje u Prači nastalo je kao rezultat ugovora predstavnika firme Murai-komerc d.o.o. i Vlade Kantona Sarajevo iz 2012. godine. Početkom oktobra, u medijima se pojavila priča o neadekvatnim uslovima za čuvanje napuštenih pasa, kao i nizu godina lošeg upravljanja, tokom kojeg je nezvanično nestalo više hiljada pasa. Loše vođeno poslovanje i krajnje upitna briga o psima, kao i evidentirane prijetnje novinarima i volonterima, stvorili su sliku krajnjeg nemara i nebrige, koja je kulminirala kada je objavljena i činjenica da firma Murai-komerc nije registrovana za djelatnosti kojima se ovaj azil treba baviti.  Sve ove vijesti izazvale su negodovanje javnosti i pokazale da postoji niz problema sa prihvatilištem koje treba rješavati. Kantonalni premijer Elmedin Konaković složio se da je rješavanje problema azila u Prači prioritetno, s obzirom da na području KS ne postoji adekvatan azil za pse:

Želja predstavnika Vlade KS je ili da upravljaju azilom u Prači, ili da kupe novi azil. Ali bitno nam je da mi njim upravljamo, da imamo veterinare i da garantujemo za sve što se tamo dešava.

Elmedin Konaković, 27.11.2017.

Kako kaže Konaković, on ne poriče da je bilo “nekih koruptivnih radnji”, ali navodi i da su “tužilaštvima proslijeđena dokumenta gdje postoji sumnja da je bilo neregularnosti.” Što se tiče samog azila u Prači, Vlada KS je odlučila da taj objekat kupi i u narednom periodu preuredi:

Predviđena su sredstva za sređivanje svih nedostataka u azilu, ali i za finansiranje rada ljudi koju to treba da preuzmu. To ćemo vjerovatno uraditi preko Veterinarske stanice koja treba da registruje svoju poslovnu jedinicu na teritoriji drugog kantona. Azilom trebaju upravljati najstručniji ljudi… Mi smo imali dvije opcije, da na nekom drugom mjestu pravimo novi azil ili da kupimo azil u Prači i da sredimo situaciju, za što smo se na kraju i odlučili.

Elmedin Konaković, 24.11.2017.

Istinomjer će pratiti sprovođenje odluke Vlade KS o preuzimanju azila za napuštene pse u Prači, te će je ocijeniti u narednom periodu.

(Istinomjer.ba)

 

Hoće li napokon biti završena zgrada ASU u Sarajevu?

Izgradnja nove zgrade Akademije scenskih umjetnosti (ASU) u Sarajevu trebala je biti završena još davne 2013. godine....

Hitne mjere za smještaj migranata?

Nakon radno-konsultantskog sastanka o migrantskoj krizi, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić koji je bio i organizator sastanka, obećao je kako će BiH poduzeti hitne mjere kako bi...


Emotivac Konaković: Zapjevaj pa razbij (sistem)

Predsjednik novoosnovane političke partije Narod i pravda i bivši premijer Vlade KS, Elmedin Konaković kazao je tokom skupa na Ilidži kako će njegova stranka svoju borbu početi upravo iz te...