Vlada HNK ostaje pri svom stavu

Nakon konferencije za štampu glasnogovornika Vlade HNK, održane 09.03.2018. godine, jasno je da strane ostaju i dalje na svojim prethodnim pozicijama.

Borbi između Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Hercegovačko-neretvanskog kantona i Vlade istog, po svemu sudeći se ne nazire kraj.  

Krajem januara ove godine, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Goran Opsenica, pojašnjavajući svoj stav izjavio je:

Ja sam bio sudionik federalnog tima o granskom kolektivnom ugovoru sindikata zdravstva 2016. godine. Onda se uvijek do sada pregovaralo o granskom kolektivnom ugovoru. Postoji opći kolektivni ugovor koji se pregovara na razini Federacije, postoji granski kolektivni ugovor koji se pregovara na razini Federacije ili na razini kantona, i postoje pojedinačni kolektivni ugovori koji se pregovaraju sa poslodavcem. Tako je to oduvijek bilo. Oni se pozivaju na kršenje jednog članka Zakona o radu i ja bi vas molio pročitajte članak Zakona o radu u poglavlju kolektivni ugovori pa će te tamo vidjeti lijepo da piše da se pojedinačni kolektivni ugovori pregovaraju sa poslodavcem…Vlada je donijela zaključak da će pregovarati sa sva tri sindikata, na šta su oni reagirali kako su reagirali.

Goran Opsenica , 31.01.2018.

Najavljujući generalni štrajk, Kristina Bevanda predsjednica Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNK, 02.02.2018. godine iznosi osnovne zahtjeve svojih kolega:

Naša odluka je konačna, generalni štrajk kreće 12. veljače i trajat će do potpisa kolektivnog ugovora. Ne tražimo ništa drugo, već za početak poseban kolektivni ugovor za liječnike kao što je to praksa u drugim županijama.

Kristina Bevanda, 02.02.2018.

Nakon što su odbili da potpišu protokol o zajedničkom kolektivnom ugovoru i zajedničkim pregovorima ponuđen od strane Vlade HNK, te uputili dopis Vladi “da hitno otvori pregovore za liječnički kolektivni ugovor najkasnije do 05.03.2018. godine”, stigao je i odgovor izvršnog organa pomenutog kantona.

Smatrajući da su zahtjevi za odvojenim ugovorom Strukovnog sindikata doktora i stomatologa HNK-a neopravdani, na održanoj konferenciji za medije glasnogovornik Vlade HNK, Pero Ćiro Pavlović potvrdio je da stav Vlade ostaje isti:

Vlada ne želi nikoga diskriminirati niti umanjiti njegovu vrijednost i stoga ne može prihvatiti uporno inzistiranje jednog od tri sindikata na odvojenim pregovorima i zasebnog  kolektivnog ugovora.

Pero Ćiro Pavlović, 09.03.2018.

Podvlačeći spremnost Vlade za nastavak pregovora, Pavlović dalje kaže:

Na tom tragu Vlada je definirala pregovarački okvir, imenovala pregovarački tim, i 26. veljače Vlada je otpočela proces pregovaranja s dva sindikata. Pregovori se odvijaju planiranom dinamikom i nastavljaju se 12. ožujka što potvrđuje spremnost vlade i stvarnih poslodavaca; menadžmenta ustanova i sindikata da se kroz dijalog nađu najbolja rješenja.

Pero Ćiro Pavlović, 09.03.2018.

Međutim, na odgovor Kristine Bevende nije se dugo čekalo:

Zajednički pregovori nisu i nikad neće biti prihvatljiva opcija za SSDMiS u HNŽ, kao što je naglašeno do sada u svakom dopisu, svakom obraćanju medijima i svakom razgovoru sa članovima sindikata.

Kristina Bevanda, 09.03.2018.

Na današnjoj prosvjednoj šetnji održanoj u Mostaru u organizaciji Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNK, ponovljen je zahtjev da Sindikat od Vlade HNK traži potpisivanje zasebnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije.

Na koji način će se stvari dalje odvijati i hoće li se iznaći rješenje, ostaje da se vidi. Ono što je očigledno je da, barem do sada, Istinomjer nema razloga da stav ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona Gorana Opsenice po ovom pitanju ne ocijeni dosljednim.

(istinomjer.ba)

Počelo uklanjanje naplatnih kućica u Glamočanima

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić i vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća "Putevi Republike Srpske"...

Oporezivanje kladioničara šteta ili korist za grad Zenicu?

Krajem 2016. godine, Gradsko vijeće Grada Zenice, na osnovu prijedloga gradonačelnika Zenice, Fuada Kasumovića izglasalo je uvođenje novih poreza. Osim kladionica, koje su izazvale najveću pažnju...Program sufinansiranja zapošljavanja asistenata na fakultete

Krajem prošle godine svjedočili smo najavi velikih planova i obećanja iz Vlade KS kada je u pitanju zapošljavanje. Između ostalog mogli smo čuti i da budžet za 2018. godinu garantuje i zaposlenje 150...