Vlada FBiH izdvaja milione za zapošljavanje

Poduzimanje aktivnosti u oblasti rada i zapošljavanja osim što su velika potreba bh. društva također su i u samom vrhu liste prioriteta kada je u pitanju provođenje Reformske Agende. U oktobru 2016. godine federalni ministar rada i socijalne politike i zamjenik premijera FBiH, Vesko Drljača najavio je novi projekt pod nazivom “Program podrške zapošljavanju u BiH”. Vijeće ministara BiH podržalo je ovu inicijativu, odnosno ideju da se kroz kreditno zaduženje krene u novi projekt zapošljavanja bh. stanovništva. Prvi koraci na realizaciji ovog programa, sa godinom zakašnjenja, započeti su tek u ovoj, izbornoj godini.

Provedba projekta će se odvijati u periodu od 2016. do 2020. godine, te će imati dva cilja, a to su povećanje zaposlenosti mladih i teško zapošljivih osoba u privatnom sektoru i unapređenje usluga posredovanja u zapošljavanju koje pružaju službe za zapošljavanje.

U Federaciji BiH inicijalno je planirano zaposliti između 25.000 i 30.000 osoba tokom perioda od 4 godine. Projekat će direktno sprovoditi Federalni zavod za zapošljavanje u saradnji s kantonalnim službama, dok će Federalno ministarstvo rada i socijalne politike vršiti nadzor na istim.

(Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, 06.10.2016.)

Drljača je tada istaknuo da će “95 % sredstava biti usmjereno na aktivne mjere zapošljavanja, te da je ovo jedan od najvećih projekata zapošljavanja u BiH”. I u svom novogodišnjem intervjuu ministar Drljača se dotakao problema velike nezaposlenosti i ponovio obećanje o hiljadama novih radnih mjesta.

Očekujemo da će se zaposliti oko 23.000 osoba u FBiH, a prioritet su mladi ljudi i teško zapošljive kategorije i to smatramo jako bitnim.

(Vesko Drljača, 07.01.2018.)

Govoreći o planovima za 2018. godinu, Drljača je iskoristio priliku da podsjeti na program Vlade FBiH koji “prati reformsku agendu koja podrazumijeva i reformu tržišta rada i poboljšanje poslovne klime i reformu javne uprave, te reforme socijalne politike, javnih finansija itd.”

Svjetska banka je odobrila BiH tražena kreditna sredstva, a federalni ministar rada i socijalne politike, Vesko Drljača i šef ureda Svjetske banke za BiH, Emanuel Salinas 12.03.2018. godine u Sarajevu su predstavili dugo najavljivani “Projekt podrške zapošljavanju u BiH” koji će se finansirati kreditom Svjetske banke. Cilj prezentacije bio je da se javnost upozna sa onim što je već urađeno, planiranim aktivnostima, kao i očekivanim rezultatima.

Za implementaciju Projekta podrške zapošljavanja o kojem se govori od 2016. godine, i čija je realizacija trebala početi u 2017. godini, ovlaštena je Vlada FBiH.

Radi se o projektu koji radimo sa Svjetskom bankom, a učešće Svjetske banke je 50 miliona eura od čega 29 miliona eura pripada Federaciji. Takođe, iz budžeta Federacije BiH, preko Zavoda za zapošljavanje, učešće FBiH biće oko 50 miliona KM. Radi se o projektu koji će trajati 4 godine, i u tom projektu treba biti zaposleno oko 23.000 osoba. Radi se o mladim osobama, koje su teško zaposlive, kategoriji osoba koje imaju 40 godina i više. Znači, radi se o kategorijama koje jednostavno nisu imali sreće da nađu posao u kratkom vremenskom periodu i koje su čekali po par godina. U ovom programu vrlo značajna komponenta je i zapošljavanje žena, po svim kategorijama koje su navedene. Zapošljavanje žena je u deficitu, i mi želimo kroz ovaj projekt da faktički popravimo i tu situaciju.

Cilj projekta je povećanje zaposlenosti, smanjenje siromaštva (…) prioritet je zapošljavanje u privatnom sektoru, i ideja je da te osobe koje zaposlimo i dalje ostanu u radnom odnosu kod svog poslodavca.

(Vesko Drljača, 12.03.2018.)

Istinomjer će pratiti realizaciju ovog projekta u svim najavljenim segmentima. Za sada ministar Drljača dobija ocjenu radi se na tome.

 

(Istinomjer.ba)

Vanjska politika BiH od sada u okviru usvojene Strartegije

“Ne možemo vanjsku politiku voditi od danas do sutra i korigirati neke odnose”. Problemi u vanjskopolitičkom...

Od sada u Makedoniju samo sa ličnom kartom

U protekle dvije godine, od članova Vijeća ministara BiH čuli smo nekoliko najava o tome da će građani/ke BiH u Makedoniju moći putovati samo sa ličnom kartom. Juče je na sastanku delegacija BiH i...


Zakon o studentskom standardu usvojen

Predsjednik Unije studenata Univerziteta u Bihaću: “Ovim zakonom definitivno će se osigurati bolji standard za sve studente, posebno za one koji dolaze iz drugih gradova i općina” Skoro godinu...