Vlada FBiH izdvaja milione za zapošljavanje

Poduzimanje aktivnosti u oblasti rada i zapošljavanja osim što su velika potreba bh. društva također su i u samom vrhu liste prioriteta kada je u pitanju provođenje Reformske Agende. U oktobru 2016. godine federalni ministar rada i socijalne politike i zamjenik premijera FBiH, Vesko Drljača najavio je novi projekt pod nazivom “Program podrške zapošljavanju u BiH”. 

Vijeće ministara BiH podržalo je ovu inicijativu, odnosno ideju da se kroz kreditno zaduženje krene u novi projekt zapošljavanja bh. stanovništva. Prvi koraci na realizaciji ovog programa, sa godinom zakašnjenja, započeti su tek u ovoj, izbornoj godini.Provedba projekta će se odvijati u periodu od 2016. do 2020. godine.(…)U Federaciji BiH inicijalno je planirano zaposliti između 25.000 i 30.000 osoba tokom perioda od 4 godine. Projekat će direktno sprovoditi Federalni zavod za zapošljavanje u saradnji s kantonalnim službama, dok će Federalno ministarstvo rada i socijalne politike vršiti nadzor na istim.

(Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, 06.10.2016.)

Drljača je tada istaknuo da će “95 % sredstava biti usmjereno na aktivne mjere zapošljavanja, te da je ovo jedan od najvećih projekata zapošljavanja u BiH”. I u svom novogodišnjem intervjuu ministar Drljača se dotakao problema velike nezaposlenosti i ponovio obećanje o hiljadama novih radnih mjesta.

Očekujemo da će se zaposliti oko 23.000 osoba u FBiH, a prioritet su mladi ljudi i teško zapošljive kategorije i to smatramo jako bitnim.

(Vesko Drljača, 07.01.2018.)

Govoreći o planovima za 2018. godinu, Drljača je iskoristio priliku da podsjeti na program Vlade FBiH koji “prati reformsku agendu koja podrazumijeva i reformu tržišta rada i poboljšanje poslovne klime i reformu javne uprave, te reforme socijalne politike, javnih finansija itd.”

Svjetska banka je odobrila BiH tražena kreditna sredstva, a federalni ministar rada i socijalne politike, Vesko Drljača i šef ureda Svjetske banke za BiH, Emanuel Salinas 12.03.2018. godine u Sarajevu su predstavili dugo najavljivani “Projekt podrške zapošljavanju u BiH” koji će se finansirati kreditom Svjetske banke.

Radi se o projektu koji radimo sa Svjetskom bankom, a učešće Svjetske banke je 50 miliona eura od čega 29 miliona eura pripada Federaciji. Takođe, iz budžeta Federacije BiH, preko Zavoda za zapošljavanje, učešće FBiH biće oko 50 miliona KM. Radi se o projektu koji će trajati 4 godine (…) Zapošljavanje žena je u deficitu, i mi želimo kroz ovaj projekt da faktički popravimo i tu situaciju.

Cilj projekta je povećanje zaposlenosti, smanjenje siromaštva (…) prioritet je zapošljavanje u privatnom sektoru, i ideja je da te osobe koje zaposlimo i dalje ostanu u radnom odnosu kod svog poslodavca.

(Vesko Drljača, 12.03.2018.)

Federalni zavod za zapošljavanje u okviru programa “Tražim poslodavca 2018.” raspisao je 30.04.2018. godine Javni poziv za sufinansiranje zaposlenja u privatnom sektoru.

Iznos sufinansiranja se utvrđuje u visini od 2.400 KM bruto za period od šest mjeseci ili 3.600 KM bruto za period od 12 mjeseci, a realizuje se po principu mjesečne refundacije ukoliko se zaključi ugovor o sufinansiranju zapošljavanja tj. ukoliko ispuni uvjete definisane Programom.

(Federalni zavod za zapošljavanje, 26.04.2018.)

Zbog prevelikog interesovanja i velikog broja prijava poziv je zatvoren i prije nego je predviđeno, tri dana od objave istog. Osim ovog programa Federalni zavod za zapošljavanje, u saradnji sa kantonalnim zavodima, planira realizaciju i drugih programa podrške zapošljavanju, o čemu više možete pronaći OVDJE.

Istinomjer će i dalje pratiti realizaciju ovog projekta u svim najavljenim segmentima. Za dosadašnje aktivnosti na realizaciji programa zapošljavanja Vlada FBiH i resorni ministar Drljača dobijaju ocjenu radi se na tome.

 

(Istinomjer.ba)

U nestašici citostatika ulogu ima i Vlada FBiH

Jučerašnja odluka Vlade FBiH, kojom je odobrena hitna interventna nabavka citostatika pokazala je da svi putevi do...

“Relevantni hrvatski političari” pominjali su “treći entitet”

Ponukan jučerašnjom izjavom delegata Hrvatske seljačke stranke (HSS BiH) u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Maria Karamatića o nespominjanju “trećeg entiteta” od strane “relevantnih hrvatskih...


Stevandić o Erdoganovoj “poruci broj jedan”

Tokom jedne od dijaloških emisija, upitan da prokomentariše, kako novinarka kaže “poruku broj jedan... da Erdogan daje punu podršku BiH za uključivanje u NATO i EU...”, poslanik u Narodnoj skupštini...