Socijalna politika: više od pola obećanja nezapočeto

Oblast socijalne politike je tradicionalno druga najveća oblast (nakon ekonomije) kada su u pitanju predizborna obećanja političkih partija u Federaciji Bosne i Hercegovine. Taj trend se nastavio i u ovom mandatu.

Partije koje čine vlast u ovom entitetu (SDA, HDZ i SBB) su u svojim programima za Opšte izbore 2014. godine ukupno dale 93 obećanja u ovoj oblasti.

Na polovini mandata, situacija je sljedeća: od 93 obećanja, tek jedno je ispunjeno u potpunosti, 22 su ocijenjena ocjenom u progresu, 14 je započetih, 1 obećanje je prekršeno, 53 nisu započeta, a 2 obećanja su ocijenjena kao neutemeljena.

Dakle, ukoliko govorimo o vjerovatnoći ispunjenja obećanja, njih 23 (25%) se nalazi u kategoriji visoke vjerovatnoće ispunjenosti, 14 (15%) u kategoriji srednje vjerovatnoće ispunjenosti, dok se 56 ili 60% nalazi u kategoriji slabe vjerovatnoće ispunjenosti.

Kada su u pitanju partije, SDA ima najviše obećanja u ovoj oblasti, njih 61, od kojih je 1 ispunjeno, 13 u progresu, 8 započetih, 1 prekršeno, 37 je nezapočetih i 1 neutemeljeno. Druge dvije partije su dale značajno manje obećanja, pa je tako na drugom mjestu SBB sa 20 obećanja (6 u progresu, 4 započeta, 9 nezapočetih i 1 neutemeljeno), dok je treći HDZ sa tek 12 obećanja iz ove oblasti (3 u progresu, 2 započeta i 7 nezapočetih obećanja).

Dakle, pogledajmo  neka od najzanimljivijih obećanja koja su dobila pozitivne ocjene na dvogodišnjem monitoringu.

Ispunjeno je obećanje o uspostavi registra branitelja (SDA), dok su u progresu obećanja o alternativnim smještajima za djecu bez roditelja (HDZ i SDA), budući da je nedavno usvojen Zakon o hraniteljstvu u FBiH, te obećanja sve tri partije vezane za reformu penzionog sistema, za koju je potrebno još da se usvoji novi Zakon o PIO u Domu naroda, a u proceduri su i zakoni koji omogućavaju dobrovoljno penziono osiguranje.

Kao započeta su ocijenjena obećanja SDA o ukidanju neoporezivih dijelova plate (topli obrok i sl.), te smanjenja tereta na platu ispod 50%, budući da se trenutno između ESV i Vlade FBiH vodi dijalog vezano za Zakone o porezu na dohodak i Zakonu o doprinosima. Kada su u pitanju ova obećanja, ona su ocijenjena kao započeta zbog toga što se trenutno još vodi dijalog i ovi zakoni su u prednacrtu, ali ukoliko se oni usvoje u oblicima koji su isplivali u javnost, nije isključeno i da SDA prekrši svoja predizborna obećanja.

Pozitivnim ocjenama su ocijenjena i obećanja vezana za porast zaposlenosti i smanjenje nezaposlenosti.

Već od ranije je poznato da je SDA prekršila obećanje o socijalnom dijalogu sa partnerima prilikom usvajanja Zakona o radu, a neka od bitnih nezapočetih obećanja se odnose na usklađivanje obrazovanja sa tržištem rada, formiranje Fonda za poticanje omladinskog preduzetništva, rješavanja pitanja sa obrazovnim procesom Bošnjaka u Republici Srpskoj, te besplatnu dodjelu građevinskog zemljišta za osobe čiji su domovi nastradali u poplavama.

Ono što se kao zaključak može reći za oblast socijalne politike je da je u ovoj oblasti napravljeno nekoliko značajnih pomaka usvajanjem (ili puštanjem u proceduru) nekoliko bitnih sistemskih propisa, te aktivnostima na smanjenju nezaposlenosti u FBiH. Međutim, moraju se naglasiti i dvije negativne stvari. Prva je svakako činjenica da se više od polovine (60%) obećanja nalazi u kategoriji slabe vjerovatnoće ispunjenosti. Drugi problem je činjenica da su se BiH političari nakon izbora 2014. godine umjesto svojih programa odlučili implementirati Reformsku agendu, koja i nema previše dodirnih tačaka sa njihovim programima, te takvo ponašanje može rezultirati i kršenjem obećanja datih u predizbornoj kampanji (usvajanje Zakona o radu, te potencijalno kršenje obećanja vezanih za smanjenje nameta na ispod 50% plate).

(istinomjer.ba)

Djeca sa poteškoćama u razvoju napuštena od strane kantonalnih institucija

Djeca koja su pohađala programe rane intervencije i vrtićke grupe, danas su u opasnosti da ostanu i bez ono malo...

Tijana Cvjetićanin

Most Bratunac-Ljubovija: Obale spojene, prelazak i dalje nemoguć

Prije dva mjeseca, ministar  saobraćaja i veza RS, Neđo Trninić, uvjeravao je javnost da su riješena sva imovinsko-pravna pitanja za izgradnju graničnog prelaza na mostu Bratunac-Ljubovija. Iako je...

Tijana Cvjetićanin

Selma Ašćerić

Tijana Cvjetićanin

Energetski projekti u FBiH: Mnogo obećanog, a malo urađenog

Gradnja HE Vranduk, prvog poslijeratnog objekta ove vrste u sistemu Elektroprivrede BiH, obustavljena je manje od godinu dana nakon što je započela. Kompanija Strabag AG Austrija prekinula je ugovor...

Dalio Sijah