Socijalna politika: više od pola obećanja nezapočeto

Oblast socijalne politike je tradicionalno druga najveća oblast (nakon ekonomije) kada su u pitanju predizborna obećanja političkih partija u Federaciji Bosne i Hercegovine. Taj trend se nastavio i u ovom mandatu.

Partije koje čine vlast u ovom entitetu (SDA, HDZ i SBB) su u svojim programima za Opšte izbore 2014. godine ukupno dale 93 obećanja u ovoj oblasti.

Na polovini mandata, situacija je sljedeća: od 93 obećanja, tek jedno je ispunjeno u potpunosti, 22 su ocijenjena ocjenom u progresu, 14 je započetih, 1 obećanje je prekršeno, 53 nisu započeta, a 2 obećanja su ocijenjena kao neutemeljena.

Dakle, ukoliko govorimo o vjerovatnoći ispunjenja obećanja, njih 23 (25%) se nalazi u kategoriji visoke vjerovatnoće ispunjenosti, 14 (15%) u kategoriji srednje vjerovatnoće ispunjenosti, dok se 56 ili 60% nalazi u kategoriji slabe vjerovatnoće ispunjenosti.

Kada su u pitanju partije, SDA ima najviše obećanja u ovoj oblasti, njih 61, od kojih je 1 ispunjeno, 13 u progresu, 8 započetih, 1 prekršeno, 37 je nezapočetih i 1 neutemeljeno. Druge dvije partije su dale značajno manje obećanja, pa je tako na drugom mjestu SBB sa 20 obećanja (6 u progresu, 4 započeta, 9 nezapočetih i 1 neutemeljeno), dok je treći HDZ sa tek 12 obećanja iz ove oblasti (3 u progresu, 2 započeta i 7 nezapočetih obećanja).

Dakle, pogledajmo  neka od najzanimljivijih obećanja koja su dobila pozitivne ocjene na dvogodišnjem monitoringu.

Ispunjeno je obećanje o uspostavi registra branitelja (SDA), dok su u progresu obećanja o alternativnim smještajima za djecu bez roditelja (HDZ i SDA), budući da je nedavno usvojen Zakon o hraniteljstvu u FBiH, te obećanja sve tri partije vezane za reformu penzionog sistema, za koju je potrebno još da se usvoji novi Zakon o PIO u Domu naroda, a u proceduri su i zakoni koji omogućavaju dobrovoljno penziono osiguranje.

Kao započeta su ocijenjena obećanja SDA o ukidanju neoporezivih dijelova plate (topli obrok i sl.), te smanjenja tereta na platu ispod 50%, budući da se trenutno između ESV i Vlade FBiH vodi dijalog vezano za Zakone o porezu na dohodak i Zakonu o doprinosima. Kada su u pitanju ova obećanja, ona su ocijenjena kao započeta zbog toga što se trenutno još vodi dijalog i ovi zakoni su u prednacrtu, ali ukoliko se oni usvoje u oblicima koji su isplivali u javnost, nije isključeno i da SDA prekrši svoja predizborna obećanja.

Pozitivnim ocjenama su ocijenjena i obećanja vezana za porast zaposlenosti i smanjenje nezaposlenosti.

Već od ranije je poznato da je SDA prekršila obećanje o socijalnom dijalogu sa partnerima prilikom usvajanja Zakona o radu, a neka od bitnih nezapočetih obećanja se odnose na usklađivanje obrazovanja sa tržištem rada, formiranje Fonda za poticanje omladinskog preduzetništva, rješavanja pitanja sa obrazovnim procesom Bošnjaka u Republici Srpskoj, te besplatnu dodjelu građevinskog zemljišta za osobe čiji su domovi nastradali u poplavama.

Ono što se kao zaključak može reći za oblast socijalne politike je da je u ovoj oblasti napravljeno nekoliko značajnih pomaka usvajanjem (ili puštanjem u proceduru) nekoliko bitnih sistemskih propisa, te aktivnostima na smanjenju nezaposlenosti u FBiH. Međutim, moraju se naglasiti i dvije negativne stvari. Prva je svakako činjenica da se više od polovine (60%) obećanja nalazi u kategoriji slabe vjerovatnoće ispunjenosti. Drugi problem je činjenica da su se BiH političari nakon izbora 2014. godine umjesto svojih programa odlučili implementirati Reformsku agendu, koja i nema previše dodirnih tačaka sa njihovim programima, te takvo ponašanje može rezultirati i kršenjem obećanja datih u predizbornoj kampanji (usvajanje Zakona o radu, te potencijalno kršenje obećanja vezanih za smanjenje nameta na ispod 50% plate).

(istinomjer.ba)

Troškovi predstavništava RS i dalje rastu

Bez obzira na sva neodgovorena pitanja o efektima njihovog rada, budžetska podrška za predstavništva koja je Vlada...

Tijana Cvjetićanin

Reforma penzionog sistema čeka dogovor SDA i HDZ-a

Prijedlog Zakona o PIO/MIO koji bi podrazumijevao novi obračun penzija, po bodovnoj formuli na osnovu koje će se vršiti redovno i transparentno usklađivanje penzija, usvojen je na 20. redovnoj...

Damir Dajanović

Tijana Cvjetićanin

Selma Ašćerić

RS (ni)je bolji dio BiH

Predsjednik Republike Srpske je po ko zna koji put ustvrdio da je Republika Srpska u dobroj situaciji, te da se pod njegovim i vodstvom njegove stranke standard života drastično poboljšao. Poseban...

Aida Ajanović