Vi svoj jezik zovite kako hoćete, ali mi ćemo ga zvat “bošnjački”

reg-cvijanovicOdgovarajući na pitanje o problemu negiranja prava bošnjačke djece iz RS-a na učenje bosanskog jezika, a koje joj je postavio zastupnik u NSRS, Senad Bratić, premijerka ovog entiteta Željka Cvijanović je ustvrdila da djeca imaju pravo na izučavanje svog jezika.

„Bošnjačka djeca imaju pravo izučavati svoj maternji jezik i zvati ga kako hoće”, rekla je Željka Cvijanović na sjednici NSRS održanoj 15. septembra.

Podsjećamo, problem izučavanja grupe nacionalnih predmeta u RS-u postoji već duže vremena, a tokom posljednje školske godine veliki broj bošnjačke djece je napustio škole u RS-u zbog nemogućnosti izučavanja ove grupe predmeta, uključujući i maternji, u ovom slučaju bosanski jezik. Iz resornog ministarstva u RS, prije početka ove školske godine (2015./2016.) su najavili kako će se kao zvanično ime maternjeg jezika djece bošnjačke nacionalnosti koristiti „bošnjački jezik“, a to je izazvalo reakcije roditelja djece bošnjačke nacionalnosti koji su najavili bojkot propisanog nastavnog plana i programa.

Da je Cvijanović u ovom slučaju izgovorila očiglednu neistinu, jasno je svima koji su čak i površno upućeni u aktuelna dešavanja u BiH. Još krajem jula ove godine ministar prosvjete i kulture RS, Dane Malešević je izjavio kako će se u ovom entitetu izučavati „bošnjački“, a ne bosanski jezik.

Malešević je svoj stav pravdao i time kako u Ustavu Republike Srpske piše da se u tom entitetu koristi jezik srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda, pa bi se tako, kako je zaključio, po „pravilima tvorbe” jezik bošnjačkog naroda zvao ”bošnjačkim”.

“Bošnjaci to ne prihvataju. Oni hoće bosanski jezik. Svako može svoj jezik da naziva kako hoće, ali ne može natjerati druge da taj jezik zovu istim imenom, jer bi imali problem i sa Slovencima i drugima”, kazao je Malešević.

Do dogovora sa roditeljima još uvijek nije došlo, te je još uvijek neizvjesno kada će bošnjačka djeca u školama u RS krenuti na nastavu.

Ako dakle u tom svjetlu sagledamo izjavu premijerke Cvijanović o pravu bošnjačke djece da svoj jezik zovu kako hoće, možemo samo zaključiti kako je ona apsolutno neistinita i u neskladu sa onim što rade njene kolege iz resornog ministarstva.

(Istinomjer.ba)

Kraj redukcija ove godine il’ dogodine

Građani Sarajeva se sa redukcijama vode bore već nekoliko godina. Vlada Kantona Sarajevo je ovaj problem istakla kao...

Damir Dajanović

Banja Luka: Zaposlen gradski arhitekta, čeka se pejzažni

Jedno od obećanja iz izborne kampanje Igora Radojičića 2016. godine odnosilo se na uvođenje pozicija gradskog i pejzažnog arhitekte.   Osim u svom izbornom progamu "Banja Luka 2025”,...

Istinomjer

Selma Ašćerić

Selma Ašćerić

Poboljšanje sistema Tuzla wireless city

U cilju poboljšanja komunikacije i proširenja mogućnosti besplatne internetske veze na području grada Tuzla, JKP Saobraćaj i komunikacije d.o.o. Tuzla stupilo je u partnerske odnose sa jednim od...

Selma Ašćerić