Vi svoj jezik zovite kako hoćete, ali mi ćemo ga zvat “bošnjački”

reg-cvijanovicOdgovarajući na pitanje o problemu negiranja prava bošnjačke djece iz RS-a na učenje bosanskog jezika, a koje joj je postavio zastupnik u NSRS, Senad Bratić, premijerka ovog entiteta Željka Cvijanović je ustvrdila da djeca imaju pravo na izučavanje svog jezika.

„Bošnjačka djeca imaju pravo izučavati svoj maternji jezik i zvati ga kako hoće”, rekla je Željka Cvijanović na sjednici NSRS održanoj 15. septembra.

Podsjećamo, problem izučavanja grupe nacionalnih predmeta u RS-u postoji već duže vremena, a tokom posljednje školske godine veliki broj bošnjačke djece je napustio škole u RS-u zbog nemogućnosti izučavanja ove grupe predmeta, uključujući i maternji, u ovom slučaju bosanski jezik. Iz resornog ministarstva u RS, prije početka ove školske godine (2015./2016.) su najavili kako će se kao zvanično ime maternjeg jezika djece bošnjačke nacionalnosti koristiti „bošnjački jezik“, a to je izazvalo reakcije roditelja djece bošnjačke nacionalnosti koji su najavili bojkot propisanog nastavnog plana i programa.

Da je Cvijanović u ovom slučaju izgovorila očiglednu neistinu, jasno je svima koji su čak i površno upućeni u aktuelna dešavanja u BiH. Još krajem jula ove godine ministar prosvjete i kulture RS, Dane Malešević je izjavio kako će se u ovom entitetu izučavati „bošnjački“, a ne bosanski jezik.

Malešević je svoj stav pravdao i time kako u Ustavu Republike Srpske piše da se u tom entitetu koristi jezik srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda, pa bi se tako, kako je zaključio, po „pravilima tvorbe” jezik bošnjačkog naroda zvao ”bošnjačkim”.

“Bošnjaci to ne prihvataju. Oni hoće bosanski jezik. Svako može svoj jezik da naziva kako hoće, ali ne može natjerati druge da taj jezik zovu istim imenom, jer bi imali problem i sa Slovencima i drugima”, kazao je Malešević.

Do dogovora sa roditeljima još uvijek nije došlo, te je još uvijek neizvjesno kada će bošnjačka djeca u školama u RS krenuti na nastavu.

Ako dakle u tom svjetlu sagledamo izjavu premijerke Cvijanović o pravu bošnjačke djece da svoj jezik zovu kako hoće, možemo samo zaključiti kako je ona apsolutno neistinita i u neskladu sa onim što rade njene kolege iz resornog ministarstva.

(Istinomjer.ba)

Opozicija RS namjerava podnijеti interpelacije po pojedinim oblastima života

Na sjednici održanoj krajem maja, zastupnici Narodne skupštine RS odbili su izjašnjavati se o smijeni Vlade RS, zbog...

Selma Ašćerić

Još jedan Zvizdićev neispoštavani rok

U posljednje vrijeme ponovo su aktualizirana pitanja nadređenosti u "diplomatskoj hijerarhiji" BiH. Kako se i na koji način biraju ambasadori, da li su ambasadori obavezni slijediti instrukcije...

Selma Ašćerić

Selma Ašćerić

Selma Ašćerić

Dogovora o brzoj cesti i dalje nema

Prije tačno pet mjeseci, predsjedavajući Vijeća ministara samouvjereno je najavio da će trasa za brzu cestu Sarajevo-Beograd biti precizirana za mjesec dana.    Bosna i Hercegovina će...

Tijana Cvjetićanin