Usvojen Zaključak o zabrani izvoza trupaca

Da je ovo pitanje već duže vrijeme aktuelno, svjedoči i zajednička sjednica entitetskih vlada održana 04.10.2017. godine, nakon koje je Novalić izjavio da će Vlada FBiH donijeti uredbu o zabrani izvoza trupaca.

Uoči posljednje sjednice Vlade FBiH, premijer Fadil Novalić govoreći o mjerama zabrane prometa trupaca izjavio je:

Mjere su dogovorene. Već danas će se na sjednici Vlade FBiH naći zaključak dogovoren među entitetskim vladama, u kojem predlažemo zabranu izvoza, ali i takse na izvoz rezane građe. Nakon što isti zaključak usvoji Vlada RS, mi ćemo tu našu zajedničku inicijativu uputiti Vijeću ministara, koje ima odlučujuću riječ.

Fadil Novalić, 14.06.2018.

Da je ovo pitanje već duže vrijeme aktuelno, svjedoči i zajednička sjednica entitetskih vlada održana 04.10.2017. godine, nakon koje je Novalić izjavio da će “Vlada FBiH donijeti uredbu o zabrani izvoza trupacadodavši:

Zabrana izvoza trupaca je prvi korak s obzirom na to da ćemo na taj način zatvoriti mogućnost izvoza sirovine u najnižoj fazi obrade.

Fadil Novalić, 05.10.2017.

U tom pravcu, na sjednici u Mostaru 14.12.2017. godine, Vlada FBiH donijela je najavljenu Odluku o privremenoj mjeri zabrane prometa trupaca radi zaštite potreba gospodarstva u Federaciji BiH koja je bila na snazi do 4. aprila 2018. godine.

U skladu sa posljednjom najavom premijera Novalića, Vlada FBiH je na svojoj 147. sjednici održanoj 14.06.2018. godine “prihvatila informaciju o realizaciji zaključka donesenog na Trećoj zajedničkoj sjednici Vlade Republike Srpske i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, održanoj 4.10.2017. godine kojim su Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske zaduženi da usaglase tekst zajedničke inicijative o zabrani izvoza trupaca iz Bosne i Hercegovine radi obezbjeđenja sirovine za domaće drvopreradivače”.

Ovim obećanje premijera Fadila Novalića da će zaključak dogovoren među entitetskim vladama biti usvojen Istinomjer ocjenjuje ispunjenim.

(istinomjer.ba)

 

Vlada FBiH neefikasna u ispunjavanju ciljeva iz Novalićevog ekspozea

Premijer Federacije BiH, Fadil Novalić funkciju je preuzeo 31. marta 2015. godine, kada je pred Parlamentom FBiH...

Parlamentarni angažman i ostvarena zarada

Kandidat Naše stranke za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, Boriša Falatar, u jednom od svojih nedavnih intervjua komentirao je način na koji njegovi protukandidati, u utrci za...


Čelinac: Gdje su kamen i kamen, puna torba kamenja

Tokom postavljanja kamena temeljca za novi most na rijeci Vrbanji u Čelincu, kojoj su prisustvovali premijerka Republike Srpske, Željka Cvijanović, predsjednik tog entiteta, Milorad Dodik, te između...