Ustavni sud FBiH uradio Dodikov posao

Problem (ne)konstitutivnosti Srba u tri kantona (HNK, ZHK i PK) u FBiH dugogodišnji je problem koji bi konačno mogao biti riješen nakon posljednje presude Ustavnog suda FBiH, koji je naložio Skupštinama ovih kantona da u roku od šest mjeseci izmijene svoje ustave i usklade ih sa Ustavom FBiH.

Bez obzira što je predsjednik RS, Milorad Dodik u više navrata isticao kako će se lično angažovati na rješenju tog problema, stiče se dojam da nije mnogo urađeno sa njegove strane.

Dodik je još u martu ove godine rekao kako će koristiti svoj autoritet da se poboljša položaj Srba u dijelovima BiH gdje vlast čini HDZ BiH, te je izrazio uvjerenje da će u HNK vrlo brzo doći do promjena Ustava u dijelu koji se odnosi na ravnopravnost.

Potrebno je još i to formalno određenje o ravnopravnosti u samom Ustavu i to niko ne spori. Ne spore čak ni Hrvati iz HDZ-a i naprosto bi trebalo da dođe do toga.”

Milorad Dodik, 12.03.2018.

Izjave o potrebi rješavanja pitanja konstitutivnosti naroda u HNK Dodik je davao i ranije.

To treba da bude riješeno. RS treba, ukoliko se to pitanje brzo ne riješi, da koncipira svoj odnos prema drugima, tražeći da se to pitanje riješi ili da se obustavi bilo kakvo odlučivanje na nivou BiH, po bilo kojem pitanju.”

Milorad Dodik, 24.10.2017.

Iako je Milorad Dodik ustvrdio kako će se lično angažovati na rješenju problema (ne)konstitutivnosti srpskog naroda u kantonima gdje većinu čini HDZ, nakon brojnih sastanaka koje je održao sa liderom HDZ-a, Draganom Čovićem, nema naznaka da se na njima razgovaralo o ovom problemu.

Šta više, Dodik je nakon takvih sastanaka više davao izjave o položaju hrvatskog naroda u FBiH, a sa Čovićem je nedavno postigao i dogovor o koaliranju nakon Opštih izbora. Tom prilikom Dodik je podržao princip HDZ-a “da svaki narod bira svoje predstavnike.”

BiH može da bude stabilna ukoliko je tako, a ukoliko je drugačije, onda to unosi nove kalkulacije, spekulacije i nemire i može značajno da usložni međunacionalne odnose. Zato bi bilo fer i korektno da ojačamo taj princip da svako bira svoje predstavnike.”

Milorad Dodik, 14.05.2018.

A upravo su poslanici HDZ-a u HNK svojim nedolaskom na sjednicu Skupštine ovog kantona, na kojoj su se trebali razmatrati amandmani na Ustav HNK kojim bi Srbi postali konstitutivni u ovom kantonu, pokazali koliko im je bitno ovo pitanje.

Sa druge strane i poslanici SNSD-a imali su još u februaru ove godine šansu da u PSBiH podrže inicijativu SDP-ovog zastupnika, Denisa Bećirovića za osiguravanje ustavne ravnopravnosti Srba u četiri kantona u FBIH, no to se nije desilo. Iako je inicijativa usvojena, protiv nje bili su upravo poslanici HDZ-a i SNSD-a.

S obzirom da je Ustavni sud FBiH posljednju presudu donio nakon prošlogodišnje apelacije federalnog premijera Fadila Novalića i trećine poslanika u HNK, a da su poslanici SNSD-a već bili protiv sličnih inicijativa, gore navedene izjave Milorada Dodika ćemo ocijeniti kao nedosljedne. Koliko će dugogodišnje prijateljstvo Milorada Dodika i Dragana Čovića pomoći da se implementira ova presuda u tri kantona u FBiH, Istinomjer će pratiti u narednom periodu.

(Istinomjer.ba)

Za Dodika, Ustav BiH nije uvijek bio “neprikosnoven dokument”

Nije bilo tako davno kada se upravo Dodik nije pridržavao Ustava BiH, koji tako za njega nije bio uvijek, kako kaže,...

Dodik u sljedećem nastavku Istjerivača duhova

U skladu sa preliminarnim rezultatima za utrku za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, Milorad Dodik dobit će svoj kabinet u Sarajevu na adresi Maršala Tita br. 16. No, prije nego...

Dodik sada, ipak, za samo dva entiteta

Kada je broj entiteta u pitanju, ovom prilikom ćemo podsjetiti da postoji čitav niz izjava predsjednika SNSD-a u kojem on iznosi sasvim drugačiji stav, te ćemo navesti samo neke od...