Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum ne poznaju termin “suvereni narodi”

Tokom svog nedavnog gostovanja na jednom od javnih emitera u Bosni i Hercegovini, predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik između ostalog ustvrdio je da je Ustav Bosne i Hercegovine u svom članu 3 rekao da je “BiH sastavljena od dva entiteta i tri suverena naroda”.

Tokom svog nedavnog gostovanja na jednom od javnih emitera u Bosni i Hercegovini, predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik između ostalog je ustvrdio da je Ustav Bosne i Hercegovine u svom članu 3. rekao da je “BiH sastavljena od dva entiteta i tri suverena naroda”.

Milorad Dodik, 01.09.2018.

Ustav BiH, kao Aneks IV Dejtonskog mirovnog sporazuma u svom članu 3. kaže:

“Bosna i Hercegovina se sastoji od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.”

Osim što se u ovom članu ne spominju, kako Dodik tvrdi “tri suverena naroda”, termin “suvereni narodi” ne postoji kako u Ustavu Bosne i Hercegovine, tako ni u cjelokupnom tekstu Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Kada je u pitanju kontekst u kojem se govori o narodima ali i građanima, u Preambuli Ustava Bosne i Hercegovine između ostalog stoji da “… Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (u zajednici s ostalima), i građani Bosne i Hercegovine ovim utvrđuju Ustav Bosne i Hercegovine…”

Obzirom da Ustav Bosne i Hercegovine, pa tako i njegov član 3. ne sadrže termin “tri suverena naroda”, izjavu predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

(istinomjer.ba)

 

Elektronski dnevnici i dalje na čekanju

Nakon što je Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS, u prošloj školskoj godini, realizovalo pilot projekat...

Parlamentarni angažman i ostvarena zarada

Kandidat Naše stranke za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, Boriša Falatar, u jednom od svojih nedavnih intervjua komentirao je način na koji njegovi protukandidati, u utrci za...


Čelinac: Gdje su kamen i kamen, puna torba kamenja

Tokom postavljanja kamena temeljca za novi most na rijeci Vrbanji u Čelincu, kojoj su prisustvovali premijerka Republike Srpske, Željka Cvijanović, predsjednik tog entiteta, Milorad Dodik, te između...