Uskoro sredstva za restruktuiranje Željeznica RS?

Govoreći na prezentaciji budućih aktivnosti na restruktuiranju Željeznica RS, ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić je najavio nastavak subvencionisanja ovog preduzeća kroz sredstva Svjetske Banke.  

Smatram da će po završetku ovog procesa Željeznice biti profitabilno preduzeće. Zadržaćemo i putnički saobraćaj, iako znamo da i dalje neće biti profita u tom dijelu. Vlada će nastaviti sa subvencionisanjem tog dijela saobraćaja.”

Neđo Trninić, 11.12.2017.

Trninić je tom prilikom, kako prenose mediji, rekao i da bi sredstva na raspolaganju mogla biti za četiri mjeseca, dok se ispoštuju sve neophodne procedure, kao i da se nada se da neće biti opstrukcija na bilo kom nivou vlasti.

U nedavno usvojenom Akcionom planu Vlade RS za 2018. godinu, među mjerama koje će sprovesti Ministarstvo saobraćaja mahom su navedene one koje se odnose na restruktuiranje Željeznica RS, a kao rok za provođenje prve mjere, smanjenja broja radnika za 500, dat je maj ove godine.

Vlada RS je nedugo nakon usvajanja akcionog plana preduzela korake na obezbjeđivanju novca za provođenje restrukturiranja ŽRS-a, upućivanjem u hitnu parlamentarnu proceduru “Prijedloga odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Svjetskoj banci – Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj po Projektu restruktuiranja Željeznica Republike Srpske” koji se našao na dnevnom redu 23. redovne sjednice koja je počela 07. februara.

Rasprava o ovom zaduženju prekinuta je na nastavku iste sjednice 13. februara, a biće nastavljena 20. februara, na još jednom nastavku 23. sjednice.

Pošto je Vlada RS poduzela neophodne korake za obezbjeđivanje sredstava za restrukturiranje ŽRS, obećanje resornog ministra Trninića o subvencijama ovog preduzeća kroz sredstva Svjetske banke, će dobiti ocjenu radi se na tome, a Istinomjer će u svakom slučaju pratiti da li će zaduženje kod Svjetske banke u konačnici biti odobreno u NSRS.

(Istinomjer.ba)

 

 

Međudržavni most na rijeci Savi kod Svilaja

Priča o izgradnji mosta na rijeci Savi kod Svilaja, koji bi trebao povezati hrvatski autoput sa koridorom VC kroz BiH,...

RS: Nezaposlenim porodiljama “minimalac” u 2018.

Premijerka Republike Srpske, Željka Cvijanović u više navrata je ponovila da će Vlada RS nastojati da u narednoj godini građanima/kama Republike Srpske obezbijedi bolji život. Tako su za ovu, izbornu...Trebinje: Smanjuje se gradska administracija

U svojoj Platformi za lokalne izbore 2016. gradonačelnik Trebinja, Luka Petrović dao je 76 obećanja. Jedno od obećanja odnosilo se i na reorganizaciju i efikasniji rad Gradske uprave Trebinja,...