Uskoro sredstva za restruktuiranje Željeznica RS?

Govoreći na prezentaciji budućih aktivnosti na restruktuiranju Željeznica RS, ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić je najavio nastavak subvencionisanja ovog preduzeća kroz sredstva Svjetske Banke.  

Smatram da će po završetku ovog procesa Željeznice biti profitabilno preduzeće. Zadržaćemo i putnički saobraćaj, iako znamo da i dalje neće biti profita u tom dijelu. Vlada će nastaviti sa subvencionisanjem tog dijela saobraćaja.”

Neđo Trninić, 11.12.2017.

Trninić je tom prilikom, kako prenose mediji, rekao i da bi sredstva na raspolaganju mogla biti za četiri mjeseca, dok se ispoštuju sve neophodne procedure, kao i da se nada se da neće biti opstrukcija na bilo kom nivou vlasti.

U nedavno usvojenom Akcionom planu Vlade RS za 2018. godinu, među mjerama koje će sprovesti Ministarstvo saobraćaja mahom su navedene one koje se odnose na restruktuiranje Željeznica RS, a kao rok za provođenje prve mjere, smanjenja broja radnika za 500, dat je maj ove godine.

Vlada RS je nedugo nakon usvajanja akcionog plana preduzela korake na obezbjeđivanju novca za provođenje restrukturiranja ŽRS-a, upućivanjem u hitnu parlamentarnu proceduru “Prijedloga odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Svjetskoj banci – Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj po Projektu restruktuiranja Željeznica Republike Srpske” koji se našao na dnevnom redu 23. redovne sjednice koja je počela 07. februara.

Rasprava o ovom zaduženju prekinuta je na nastavku iste sjednice 13. februara, a biće nastavljena 20. februara, na još jednom nastavku 23. sjednice.

Pošto je Vlada RS poduzela neophodne korake za obezbjeđivanje sredstava za restrukturiranje ŽRS, obećanje resornog ministra Trninića o subvencijama ovog preduzeća kroz sredstva Svjetske banke, će dobiti ocjenu radi se na tome, a Istinomjer će u svakom slučaju pratiti da li će zaduženje kod Svjetske banke u konačnici biti odobreno u NSRS.

(Istinomjer.ba)

 

 

Vlada FBiH izdvaja milione za zapošljavanje

Poduzimanje aktivnosti u oblasti rada i zapošljavanja osim što su velika potreba bh. društva također su i u samom vrhu...

Nova obećanja borcima

Proteklih dana svjedočili smo borbi bivših pripadnika Armije R BiH za svoja prava. Iako boračka populacija nema jedinstveno mišljenje i stav oko mnogih pitanja, većina se slaže da demobilisani borci...BiH korak bliže dobijanju dozvole za izvoz crvenog mesa

Posljednjih mjeseci svjedoci smo uspješnih pregovora kada je u pitanju pristupanje Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), te nastojanja da se ispregovara i pribavljanje potrebnih dozvola za izvoz...