Uskoro brza veza Sarajevo-Podgorica

Magistralni put Foča-Šćepan Polje, koji povezuje BiH sa Crnom Gorom, i ujedno je najkraća prometnica između Sarajeva i Podgorice, godinama je neprohodan i u izuzetno lošem stanju. Iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH tvrde da je ovaj magistralni put jedan od prioriteta.

Na sastanku sa ministrom saobraćaja i pomorstva Crne Gore Osmanom Nurkovićem predložio sam zajednički projekat spajanja BiH sa Crnom Gorom preko Šćepan Polja, što je crnogorski ministar sa zadovoljstvom prihvatio. Ministarstvo komunikacija i prometa BiH priprema sporazum u vezi sa izgradnjom mosta na rijeci Tari, za koji su predložene tri solucije. Uvjeren sam da ovom projektu, kao i Unskoj pruzi i mostu u Gradišci, ništa ne stoji na putu realizacije.

(Ismir Jusko, 17.11.2017.)

Glavni projektat za “rješavanje” dionice Foča-Šćepan Polje dužine 21 kilometra je završen, a realizacija će koštati između 69 i 71 milion eura. Iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH ranije je najavljeno da će 6. decembra u Briselu, na prvoj sjednici Transportne zajednice, biti zatraženo povlačenje sredstava iz evropskih fondova za finansiranje ovog projekta. Ministar Jusko je uvjeren da će ovaj projekat biti i realizovan.

Evropski komesar za transport Violeta Bulc je i ranije podržavala ove projekte i imamo razloga za optimizam i da tražimo sredstva od njih da pomognu u realizaciji. Finansiranje mosta Crna Gora plaća u svom dijelu, a BiH svoj dio.

(Ismir Jusko, 17.11.2017.)

Ministar Jusko učestvovao je na 13-om godišnjem sastanku ministara SEETO-a u Briselu, odnosno na prvom sastanku ministarskog vijeća EU – Prometne zajednice Zapadnog Balkana. Tom prilikom Jusko je uručio aplikaciju za pribavljanje sredstava potrebnih za realizaciju projekta mostovnog spajanja BiH sa Crnom Gorom.

Komesarki Bulc su predstavljeni projekti i uručene aplikacije za tri projekta: Ruta 2A, rješenje pristupa graničnom prijelazu na cesti E-661, vrijednosti 1.022.055 €, Ruta 2A, rješenje pristupa graničnom prijelazu na cesti E-661 za most Gradiška, vrijednosti 5.110.027 €, i Ruta 2b, rekonstrukcija dionice ceste E-762, Brod na Drini (Foča) – Hum (Šćepan Polje), uključujući međudržavni most Bosna i Hercegovina – Crna Gora, vrijednosti 19.836.178 €.

(Ministarstvo komunikacija i prometa BiH, Saopštenje za medije, 07.12.2017.)

Istinomjer će i dalje pratiti da li će uskoro uslijediti i potpisivanje sporazuma za izgradnju graničnog mosta na rijeci Tari, a prije svega da će li će BiH, za ovu namjenu, uspijeti dobiti najavljena sredstva. Za sada, ministar Jusko od Istinomjera dobija ocjenu radi se na tome.

 

(Istinomjer.ba)

Parlamentarni angažman i ostvarena zarada

Kandidat Naše stranke za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, Boriša Falatar, u jednom od svojih nedavnih...

Ruska Federacija nije “progledala kroz oči” zloupotrebama prilikom izvoza jabuka iz BiH

U vezi zloupotreba prilikom uvoza jabučastog voća iz Bosne i Hercegovine u Rusku Federaciju koje Ivanić pominje, podsjećamo da je Ruska Federacija obavijestila Upravu za zaštitu zdravlja bilja BiH da...Kontinuitet stavova Kasumovića po pitanju zaduživanja BiH kod MMF-a

U jednoj od debatnih emisija koja se emitovala u sklopu predizborne kampanje za Opšte izbore 2018. godine, gostujući u svojstvu kandidata za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Fuad...