Uskoro brza veza Sarajevo-Podgorica

Magistralni put Foča-Šćepan Polje, koji povezuje BiH sa Crnom Gorom, i ujedno je najkraća prometnica između Sarajeva i Podgorice, godinama je neprohodan i u izuzetno lošem stanju. Iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH tvrde da je ovaj magistralni put jedan od prioriteta.

Na sastanku sa ministrom saobraćaja i pomorstva Crne Gore Osmanom Nurkovićem predložio sam zajednički projekat spajanja BiH sa Crnom Gorom preko Šćepan Polja, što je crnogorski ministar sa zadovoljstvom prihvatio. Ministarstvo komunikacija i prometa BiH priprema sporazum u vezi sa izgradnjom mosta na rijeci Tari, za koji su predložene tri solucije. Uvjeren sam da ovom projektu, kao i Unskoj pruzi i mostu u Gradišci, ništa ne stoji na putu realizacije.

(Ismir Jusko, 17.11.2017.)

Glavni projektat za “rješavanje” dionice Foča-Šćepan Polje dužine 21 kilometra je završen, a realizacija će koštati između 69 i 71 milion eura. Iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH ranije je najavljeno da će 6. decembra u Briselu, na prvoj sjednici Transportne zajednice, biti zatraženo povlačenje sredstava iz evropskih fondova za finansiranje ovog projekta. Ministar Jusko je uvjeren da će ovaj projekat biti i realizovan.

Evropski komesar za transport Violeta Bulc je i ranije podržavala ove projekte i imamo razloga za optimizam i da tražimo sredstva od njih da pomognu u realizaciji. Finansiranje mosta Crna Gora plaća u svom dijelu, a BiH svoj dio.

(Ismir Jusko, 17.11.2017.)

Ministar Jusko učestvovao je na 13-om godišnjem sastanku ministara SEETO-a u Briselu, odnosno na prvom sastanku ministarskog vijeća EU – Prometne zajednice Zapadnog Balkana. Tom prilikom Jusko je uručio aplikaciju za pribavljanje sredstava potrebnih za realizaciju projekta mostovnog spajanja BiH sa Crnom Gorom.

Komesarki Bulc su predstavljeni projekti i uručene aplikacije za tri projekta: Ruta 2A, rješenje pristupa graničnom prijelazu na cesti E-661, vrijednosti 1.022.055 €, Ruta 2A, rješenje pristupa graničnom prijelazu na cesti E-661 za most Gradiška, vrijednosti 5.110.027 €, i Ruta 2b, rekonstrukcija dionice ceste E-762, Brod na Drini (Foča) – Hum (Šćepan Polje), uključujući međudržavni most Bosna i Hercegovina – Crna Gora, vrijednosti 19.836.178 €.

(Ministarstvo komunikacija i prometa BiH, Saopštenje za medije, 07.12.2017.)

Istinomjer će i dalje pratiti da li će uskoro uslijediti i potpisivanje sporazuma za izgradnju graničnog mosta na rijeci Tari, a prije svega da će li će BiH, za ovu namjenu, uspijeti dobiti najavljena sredstva. Za sada, ministar Jusko od Istinomjera dobija ocjenu radi se na tome.

 

(Istinomjer.ba)

Paušali i fiksni troškovi javnih preduzeća: Fuad Kasumović nekad i sad

Građani/ke Zenice od 15. aprila 2018. neće plaćati paušal od 10% za račune daljinskog grijanja, odlučilo je zeničko...

Selma Ašćerić

Umjesto pet cestovnih projekata Vlada FBiH u rebalans Budžeta uvrstila samo dva

Prilikom posjete Bosansko-podrinjskom Kantonu početkom juna ove godine, premijer FBiH, Fadil Novalić najavio je kako će rebalansom budžeta FBiH biti izdvojena sredstva za cestogradnju, među kojima je...

Dalio Sijah

Dalio Sijah

Selma Ašćerić

Još nema sporazuma o granici i razmjeni teritorije između BiH i Srbije

Bosnu i Hercegovinu od proglašenja nezavisnosti prate neriješena pitanja oko granica sa susjednim zemljama, a što se često navodi kao jedan od problema koji otežava dobrosusjedske odnose. Pritom,...

Selma Ašćerić