Ukinuta zabrana izvoza jabuka iz BiH u Rusiju

Nakon što je Ruska Federacija obavijestila Upravu za zaštitu zdravlja bilja BiH da će od 22.01.2018. godine biti stopiran uvoz jabuka u tu zemlju iz Bosne i Hercegovine, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH, Mirko Šarović je skupa sa nadležnim institucijama u BiH pokrenuo niz aktivnosti u cilju otklanjanja uzroka ove zabrane.

Nakon što je Ruska Federacija obavijestila Upravu za zaštitu zdravlja bilja BiH da će od 22.01.2018. godine biti stopiran uvoz jabuka u tu zemlju iz Bosne i Hercegovine, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH, Mirko Šarović je skupa sa nadležnim institucijama u BiH pokrenuo niz aktivnosti u cilju otklanjanja uzroka ove zabrane, te ispunjavanja uslova za ukidanje uvedene mjere prema Bosni i Hercegovini, o čemu je Istinomjer detaljno pisao.

Naglašavajući da je “ruska strana zadovoljna sa svim što su nadležne službe u BiH uradile na unaprjeđenju sistema izdavanja fitosanitarnog sertifikata i obrasca o porijeklu robe”, svoju uvjerenost u, po Bosnu i Hercegovinu pozitivan ishod rješavanja ovog problema, Šarović je jasno izrazio još polovinom aprila ove godine:

Nema sumnje da će krajnji rezultat u vezi izvoza jabuke biti povoljan za nas, ali je veoma važno i to da je ovakvim brzim i cjelovitim postupanjem unapređenja i utvrđivanja sistema kontrola bh. strane otklonjena mogućnost da se osim jabuka zabrani izvoz i drugih vrsta voća, prije svega kruške.

Mirko Šarović, 13.04.2018.

U skladu sa iznesenim očekivanjima, 11.07.2018. godine ministar Šarović je informisao javnost da je “ukinuta zabrana izvoza jabuka iz BiH u Rusiju”.

Navodeći tom prilikom da “sve nadležne institucije, inspektorati u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčkom moraju u narednom periodu da obrate pažnju i spriječe bilo kakave zloupotrebe i šverc”, Šarović je dodao:

Zbog neodgovornih pojedinaca više ne treba sebi da dozvolimo novu takvu situaciju. Od šverca imaju samo korist pojedinci. Ukoliko radimo izvozne poslove sa Ruskom Federacijom, koristi će imati naša šira zajednica, ugledne kompanije, brone porodice i cijela zemlja.

Mirko Šarović, 11.07.2018.

Ovim Istinomjer obećanje ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH, Mirka Šarovića da će zabrana uvoza jabuka iz Bosne i Hercegovine u Rusku Federaciju biti ukinuta Istinomjer ocjenjuje ispunjenim.

(istinomjer.ba)

 

Elektronski dnevnici i dalje na čekanju

Nakon što je Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS, u prošloj školskoj godini, realizovalo pilot projekat...

Parlamentarni angažman i ostvarena zarada

Kandidat Naše stranke za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, Boriša Falatar, u jednom od svojih nedavnih intervjua komentirao je način na koji njegovi protukandidati, u utrci za...


Čelinac: Gdje su kamen i kamen, puna torba kamenja

Tokom postavljanja kamena temeljca za novi most na rijeci Vrbanji u Čelincu, kojoj su prisustvovali premijerka Republike Srpske, Željka Cvijanović, predsjednik tog entiteta, Milorad Dodik, te između...