Ugovor o gradnji autoputa Banjaluka – Prijedor u septembru

Gradnja autoputa od Banjaluke preko Prijedora do Novog Grada najavljuje se u RS već neko vrijeme, a posljednjih mjeseci intenzivirane su aktivnosti na ovom projektu koje su proteklog vikenda na samitu 16+1 u Sofiji rezultirale potpisivanjem Protokola o okončanju pregovaračkog postupka sa kineskom kompanijom “Šandong”.

Krajem novembra prošle godine direktor kompanije “Autoputevi RS”, Dušan Topić, u Budimpešti je sa predstavnicima kineske kompanije “Šandong Internešnal” potpisao sporazum za ovaj projekat vrijedan oko 320 miliona eura, a planirano je da se prvo gradi dionica do Prijedora.

Za “Autoputeve” ovaj projekat Banjaluka – Prijedor je posebno interesantan i značajan, jer bi taj projekat trebalo da bude po modelu koncesije. To znači da kineski partner za projekat koncesije autoputa obezbjeđuje finansijska sredstva i gradi autoput, a onda u koncesionom periodu od trideset godina vrši povrat tih sredstava kroz naplatu putarine”.

Dušan Topić, direktor Autoputeva RS, 26.11.2017.

U martu ove godine utvrđeni su uslovi za dodjelu  koncesije putem pregovaračkog postupka za izgradnju auto-puta Banjaluka – Prijedor od strane Vlade RS, čime je napravljen još jedan korak u realizaciji ovog projekta, a potpisivanje konačnog ugovora o koncesiji trebalo je da bude završeno do kraja aprila ili u maju.

Usvajanjem ove odluke, napravili smo još jedan korak ka realizaciji ovog značajnog projekta. Možemo slobodno reći da je nekih 95 odsto ispregovarano, a sad ulazimo u završnicu koja počinje momentom njihove tehničke ponude i finansijskog modela.”

Dušan Topić, direktor “Autoputeva RS”, 16.03.2018.

Pregovori sa kineskom kompanijom nastavljeni su u maju, te je tada iz Autoputeva RS najavljeno skoro potpisivanje koncesionog ugovora.

Privodimo kraju pregovore oko koncesionog ugovora i nadamo se da ćemo za par sedmica biti u prilici da pošaljemo na Vladu kao radna grupa, pošaljemo na Vladu prijedlog ugovora na konačno odobrenje i saglasnost”

Dušan Topić, 31.05.2018.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić potpisao je u nedjelju, 8. jula 2018. godine, Protokol o okončanju pregovaračkog postupka u vezi sa izgradnjom autoputa Banjaluka – Prijedor sa predstavnikom kineske Međunarodne kooperacije za ekonomsku i tehnološku saradnju pri Shandong hi speed group.

Trninić je tom prilikom rekao da bi potpisivanje konačnog ugovora o izgradnji autoputa Banjaluka-Prijedor trebalo da uslijedi već u septembru, a za pet godina autoput bi trebalo da bude završen.

Istinomjer će pratiti da li će konačni ugovor o izgradnji autoputa od Banjaluke do Prijedora biti potpisan u septembru, a do tada će obećanja o gradnji dobiti ocjenu “radi se na tome”.

(Istinomjer.ba)

 

Da li ćemo biti pošteđeni privremenih zaštitnih mjera na uvoz čelika u EU

Po završetku današnjeg sastanka koji se po ovom pitanju vodio između pregovaračkog tima ministarstva vanjske trgovine i...

Trebinje: Smanjuje se gradska administracija

U svojoj Platformi za lokalne izbore 2016. gradonačelnik Trebinja, Luka Petrović dao je 76 obećanja. Jedno od obećanja odnosilo se i na reorganizaciju i efikasniji rad Gradske uprave Trebinja, te...Renoviranje i rekonstrukcija Bosanskog narodnog pozorišta Zenica

Iz gradskog budžeta Grada Zenice izdvojeno je 80.000 KM za realizaciju projekta rekonstrukcije i sanacije Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Do sada su uspješno završeni radovi na sanaciji fasade,...